Sezónu v brněnské Melodce odstartují egyptologové Nile

Hate Eternal

Sezóna letních festivalů a venkovních akcí se pomalu chýlí ke konci a brzy se opět stáhneme za naší milovanou muzikou do klubů, koncertních sálů, kulturních domů a koncertních hal. Jedním z nich je i brněnská Melodka, která přes podzim, zimu a jaro vždy hostí mnoho hudebních událostí. A tentokrát se začne pořádně zostra – v neděli 15. září přijedou z USA technical death metaloví Nile a s sebou budou mít několik žánrových kolegů.

Nile si v Melodce dají metalovou jízdu

Nile se u nás mimo sólové koncerty už několikrát představili třeba i na festivalu Brutal Assault. Založeni byli v roce 1993 a jediným původním členem zůstal kytarista a zpěvák Karl Sanders, který založil Nile po rozpadu své prvotní skupiny Morriah. Je rovněž autorem většiny písní. Jelikož Nile tíhnou především k technické stránce death metalu, jsou všichni čtyři členové mistry svých nástrojů a roky tvrdé dřiny jsou na nich opravdu znát. Jejich zvuk skýtá extrémně rychlou a komplexní kompozici v režii hluboce podladěných kytar.

Na kontě mají prozatím osm alb a letos 1. listopadu pustí do éteru deváté, které nese název Vile Nilotic Rites. Ale kdoví, třeba nás překvapí i nějakou tou novou peckou z tohoto díla. Ve své tvorbě se dopodrobna zabývají egyptskou mytologií, podstatami smrti, nejrůznějšími rituály, dějinami Mezopotámie, a dotýkají se i tvorby světoznámého horrorového spisovatele H. P. Lovecrafta. Pro zajímavost, slovo Nile a název jejich první desky (Amongst the Catacombs of Nephren-Ka) se obojí nachází v jedné větě Lovecraftova příběhu s názvem The Outsider.

 

Hate Eternal jsou propojeni s Cannibal Corpse

Nile samozřejmě nebudou sami – přivezou si sebou tématický support. Jedním z nich budou jejich američtí krajané, deathmetalové trio Hate Eternal. Vznikli v roce 1997 a z původní sestavy zůstal pouze kytarista a zpěvák Erik Rutan, který v současné době zaskakuje v deathmetalové legendě Cannibal Corpse za Pata O‘Briena. Erik byl krátce i členem legendárních Morbid Angel. Hate Eternal hrají starý dobrý klasický osmdesátkový death metal a jejich diskografie čítá sedm alb, přičemž prozatím posledním je Upon Desolate Sands z minulého roku. Mezi jejich velmi úspěšné skladby patří například Powers That Be nebo Bringer of Storms, ke kterým byly i natočeny videoklipy.

 

Plno death metalu na Melodce

Tato dvě velká jména současné deathmetalové scény budou doprovázet rovněž deathmetaloví Vitriol, jejichž vznik se datuje do roku 2013 a letos vydali své debutové album s názvem To Bathe from the Throat of Cowardice. Vitriol vznikli na základech deathcorové skupiny Those Who Lie Beneath a pod tímto jménem do roku 2013 vystupovali tři ze současných členů. Poslední kapelou, která se zde tento večer představí, budou švýcarští death metalisté Omophagia. Ti jsou aktivní od roku 2006 a na kontě mají tři alba. K nám přijedou s tím letos vydaným, které nese název 646945.
Sezóna na Melodce tedy začíná ve velké parádě a čeká nás večer plný nekompromisního death metalu. Přijďte se v neděli 15. 9. naladit na atmosféru klubových koncertů, které již brzy budou tvořit převážnou většinu našeho metalového veselení.

Text: Mates Šimek, foto: Facebokový profil kapely Hate Eternal

 

Napsat komentář