Hvězda Evanescence stále hoří, kapela předvedla rockovou show v Brně

Evanescence

Americká gothic rocková hvězda Evanescence vystoupila v rámci svého evropského turné i v České republice, a to hned na dvou místech – v Plzni a v Brně. My jsme se vydali do brněnské Haly Vodova, kam Evanescence zavítali 5. září 2019 společně s kapelami Eponine a Veridia.

Kapela umožnila i osobní setkání

Oficiální otevření haly bylo stanoveno na 18 hodin. Fanoušci, kteří si zakoupili VIP & Soundcheck balíček, se mohli s kapelou setkat už v odpoledních hodinách, kdy byli přednostně vpuštěni na místo konání a mohli tak vidět zvukovou zkoušku nebo si pořídit fotku s někým z členů Evanescence. My jsme k hale dorazili s menším předstihem, a byli jsme mile překvapeni návštěvností, jelikož už v té době se tu tvořila slušná fronta. Pořadatel, kterým byla agentura Rock for People na to však reagoval dobře a otevřel bránu o něco dříve, což fanoušci ocenili potleskem.

Předkapely Eponine a Veridia příjemně překvapily

První kapelou, která nás čekala, byli brněnští rodáci Eponine. Ty si vybrali samotní Evanescence jako svého předskokana, a udělali dobře. Kapela se zaměřuje na post-hardcore s ženským vokálem a prvky elektroniky, což je žánr, který se v poslední době stává čím dál populárnějším. Pozici zpěvačky zaujímá Zuzana, která má silný hlasový projev a působí na pódiu zcela přirozeně. Kapela kromě toho výborně komunikovala s publikem. Eponine tak příjemně překvapili fanoušky, kteří by od předskokanů nečekali moc. Hudebně se nám Eponine líbili hned od úvodní písně Lighthouse.
Veridia, v pořadí druhá kapela večera, pochází z Nashville v Tennessee v USA. Hrají příjemný poprock a na turné s Evanescence nejsou vlastně náhodou. Zpěvačka Deena Jakoub má osobní vazby k Amy Lee. Ta ji dokonce během vystoupení doprovodila na klavír v písni I’ll Never Be Ready. Veridia zatím vydala jednu desku a teprve čas ukáže, kam až se může posunout. Potenciál na to rozhodně má. V Brně rozproudila dav a naladila fanoušky na hlavní hvězdu večera.

Evanescence opravdu nepatří do starého železa

Samotní velikáni Evanescence se přiřítili na pódium kolem deváté hodiny večerní. To už v hale panovalo nesnesitelné vedro, a i přesto přední řady křičely nadšením. Zadní část pódia pokrývalo velké logo kapely nasvícené modře, což působilo temným dojmem. Skupina zahájila svůj set skladbou Imperfection, kterou naživo hraje v rockovější verzi oproti studiové nahrávce.
O budoucnosti Evanescence se dříve hodně diskutovalo v souvislosti s pauzou, kterou započali v roce 2012. To, že ale opravdu nepatří do starého železa, jsme zažili hned v momentě, kdy se na pódiu objevila Amy Lee oděná do černých šatů. Energie, která z Amy ten večer sršela, ukázala, že patří mezi elitní zpěvačky rockového žánru. Celkově působila kapela odpočatě a sympaticky. Během programu jsme měli možnost poslechnout si velké hity, které vynesly Evanescence na přední příčky hitparád – Bring Me To Life, Lithium, My Immortal nebo Going Under. V setlistu se objevily i méně známé skladby Disappear či New Way To Bleed. Velkým překvapením bylo zpívání Happy Birthday to You bubeníku Willu Huntovi, do kterého se zapojili i fanoušci.

Jediné mínus: bylo toho málo

Snad jedinou nevýhodou celého setlistu bylo to, že trval pouhých 75 minut. To je spíše standardní doba festivalového setu, a tak celé vystoupení působilo příliš uspěchaně. Ani jsme si nestačili koncert pořádně užít, a byl konec – což je škoda. Nicméně Evanescence by celkově velmi prospělo vydat nový materiál, který by podpořili celosvětovým turné. Zavzpomínání na staré časy to však bylo vskutku pěkné a budeme se těšit, s čím kapela přijde v příštích letech.

Text: Šárka Vlachová, mobil. foto: Veronika Pospíšilová

Napsat komentář