System of a Down hlásí turné, pro lístky si v pátek půjdou i Češi

System of a Down

Arménsko-americká čtveřice System of a Down oznamuje pro příští rok turné, které bude mít zastávku i u nás. Kde? Přesně na stejném místě, kde u nás vystoupili před dvěma lety. A pozor, počíhejte si už teď na lístky.

Příslib: 16. června v O2 aréně

16. června v O2 aréně v Praze. To je příslib, který nám dávají System of a Down pro rok 2020. Před dvěma lety si tamější pódium uzpůsobili jako malou čtvercovou plochu uprostřed arény – a velmi pravděpodobně se tak stane i příští rok. Na podobně malém „placu“ je můžete vidět ve videoklipu jejich nejpopulárnějšího songu Chop Suey, který se na YouTube blíží jedné miliardě zhlédnutí. A co víc, SOAD se k nám chystají v kompletní sestavě: zpěvák Serj Tankian, kytarista Daron Malakian, baskytarista Shavo Odadjian a bubeník John Dolmayan, který po třech letech od založení kapely nahradil Andyho Khachaturiana.

 

Vstupenky již tento pátek

Vstupenky na tento koncert jdou do prodeje v poledne 4. října. Vzhledem k tomu, že spousta nejen českých fanoušků toužebně očekávala návrat SOAD na koncertní pódia, půjdou lístky určitě rychle na odbyt. Proto v případě vašeho zájmu doporučujeme být v pátek dopoledne připraveni na stránkách Ticketportal nebo na vaší blízké pobočce.

S Toxicity až k vrcholu

System of a Down, zkráceně SOAD, jak bývají mnohdy nazýváni, vznikli v roce 1994, tedy v období, kdy byly veškeré metalové žánry tak nějak na pozadí hudební scény. Až po čtyřech letech existence vydali své první album nesoucí stejný název jako kapela. Pořádně však prorazili až se svojí druhou deskou Toxicity z roku 2001, kde kromě titulního songu stvrdily jejich popularitu i další pecky jako Aerials, Prison Song nebo výše zmíněná Chop Suey.

Grammy a několik desítek milionů prodaných alb

Krátce po vydání Toxicity stoupala popularita SOAD strmě vzhůru, o čemž svědčí čtyřnásobná nominace na cenu Grammy. Jejich song B.Y.O.B. z alba Mezmerize (2005) se tohoto ocenění dočkal v roce 2006 v kategorii Best Metal Performance.

SOAD dosud prodali 40 milionů alb, což je velmi úctyhodné číslo vzhledem k tomu, že jejich diskografie čítá pět alb a to prozatím poslední vyšlo v roce 2005. Ale je možné, že se brzy dočkáme i šestého zářezu od této party.

Bude nové album, anebo se spokojíme s klasikou?

V posledních letech se místy spekulovalo o novém počinu, přičemž mezi lety 2006 a 2010 byli SOAD neaktivní. V současné době „mají na skladě nový materiál“, ovšem o tom, jestli ho shromáždí do toužebně očekávaného nového alba, můžeme jenom spekulovat. Každopádně osm měsíců, které nás dělí od jejich koncertu v Praze, je dlouhá doba, takže existuje určitá naděje, že budeme svědky nového materiálu, samozřejmě vedle těch největších pecek. Pražský koncert pořádá agentura Live Nation a ještě jednou připomínáme, vstupenky koupíte v síti Ticketmaster a TicketPortal již od 4. října.

Text: Mates Šimek, foto: Facebookový profil kapely SOAD

 

Author

Napsat komentář