Polský Mystic Festival: nabitý line-up včetně padesátileté legendy

Judas Priest

O tom, že naši severní sousedé disponují širokým arzenálem metalových koncertů a festivalů, není pochyb. Jedním z největších je Mystic Festival, který každý rok hostí mnoho hvězd současné světové metalové scény.

Dva pestré metalové dny v Krakowě

Tento dvoudenní festival napíše svoji další kapitolu příští rok 10. – 11. června ve krakowském areálu Muzea letectva. Ať je vaším zájmem především starý dobrý heavy metal, nebo death metal, anebo snad folk metal a symfonický metal, od každého (a nejen tohoto) se tady najde trochu. A to jak desítkami let prověřené metalové veličiny, tak i několik žhavých želízek v ohni, která nám o sobě dají ještě mnohokrát vědět.

Legenda legend a nestárnoucí Rob Halford

Mezi headlinery budou nesporně patřit Judas Priest, kteří letos završili 50 let svého působení a i přes svá léta mají stále co nabídnout. Světu již dali pořádnou porci poctivé metalové muziky, která výrazně ovlivnila nespočet jejich následovníků. Zmínit musíme především alba British Steel (1980), Turbo (1986), Painkiller (1990) – a to, že nestárnou, nám dokazují loňským albem Firepower. A byli to právě Judas Priest, kdo přinesl do heavy metalu módu kůže, řetězů a kovu obecně.

Nightwish přijedou s novým albem

Jako další headliner se představí finská symphonic metalová veličina Nightwish. Patří bezpochyby k nejúspěšnějším metalovým kapelám současnosti, i u nás jsou jejich koncerty většinou vyprodané. Sestava této šestice kolem hlavního mozku kapely, klávesisty Tuomase Holopainena, doznala jen několika málo změn od svých začátků. Prozatím posledním vydaným albem je Endless Forms Most Beautiful z roku 2015. Nicméně od tohoto počinu už nějaký ten pátek uplynul a někdy na jaře 2020 bychom se měli dočkat jeho vítaného následovníka.

Heilung mají připravenou velmi neobvyklou show

Neofolkové uskupení Heilung, které oplývá širokým výběrem velice bizarních nástrojů, se zde představí též. Mimo jiné zde najdeme bubny potažené kůžemi nejrůznějších zvířat, zvířecí rohy, různé zvony či repliky artefaktů z posvátných chrámů. Občas se mihne i skupina vojáků se štíty a oštěpy. Téměř stoprocentně můžeme očekávat jejich vystoupení v pozdních nočních hodinách, kdy díky tmě ještě více vtáhnou přítomné svým velmi originálním představením.

Accept s posledním zakládajícím členem

Dalším zástupcem staré školy heavy metalu bude německá úderka Accept, kteří hrají už více než 40 let. Prošli rozsáhlou obměnou sestavy, nedávno též odešel jeden ze zakládajících členů, baskytarista Peter Baltes. Jádrem kapely je však stále kytarista Wolf Hoffmann, často nazývaný metalovým Brucem Willisem. Před dvěma lety jim vyšlo prozatím poslední album, patnácté v pořadí, nazvané The Rise of Chaos. Aktuálně pracují Accept na další desce.

King Diamond po osmi letech s Mercyful Fate

Další z legend budou Mercyful Fate v čele s věhlasným frontmanem Kingem Diamondem, kteří vyrážejí na turné po dlouhých osmi letech. Jejich poslední album nesoucí název 9 sice vyšlo před dvaceti lety, jejich tvorba a show při koncertech jsou však stále velmi pozitivně hodnocené.

Beast in Black v plné síle

Power metal zastoupí finská senzace Beast in Black, která je již po necelých pěti letech velmi známá a stihli vydat už dvě alba. Zkušenosti zde mimo jiné dodává zručný kytarista Kasperi Hekkinen.

Death metalové legendy Obituary a Vader spojí síly, temný black metal přiveze Mgla

Tvrdou odnož metalu zastoupí americká deathmetalová mašina Obituary, která s šestiletou pauzou působí už 35 let. Jádrem kapely jsou bratři John a Donald Tardy, dalším původním členem je baskytarista Trevor Peres. Do Krakowa přijedou se svou desátou deskou pojmenovanou stejně jako kapela sama.

K ním se přidají polští Vader, kteří svůj death metal hrnou ještě o nějaký ten rok déle a jsou tak jednou z nejdéle hrajících polských kapel. Čtveřice kolem frontmana Piotra Wiwczareka má již v diskografii 11 zářezů, tím posledním je The Empire z roku 2016. A že polský black metal je na světové úrovni, to potvrdí Mgla. Představili se na letošním Brutal Assaultu, a to s novým albem Age of Excuse.

Vystoupí i Infected Rain s nespoutanou Lenou Scissorhands v čele

Metalcoreovou parádu přivezou moldavští Infected Rain, kteří jsou u nás velmi oblíbení, a to nejen díky nespoutanosti a vstřícnosti dredaté zpěvačky Leny Scissorhands. V Krakowě do fanoušků napumpují i něco z letošního vydaného alba Endorphin.

Vstupenky koupíte na webu festivalu: mysticfestival.pl. V nabídce jsou dvoudenní vstupenky i lupeny na jednotlivé dny. A neotálejte, jedna edice vstupenek je již vyprodaná.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda

Jak proběhl letošní ročník můžete vidět tady:

 

Napsat komentář