Vánoční koncerty Tarji Turunen po roce opět u nás

Tarja Turunen

Za pár let to možná bude již tradicí – finská zpěvačka Tarja Turunen stejně jako minulý rok odzpívá krátce před Štědrým dnem čtyři koncerty s vánoční tématikou a opět s výrazně odlišným hudebním uskupením oproti rokům minulým.

Známé české koledy – a kdo bude hrát?

Tarja vystoupí 16. prosince ve zlínském Kongresovém centru, 17. prosince v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci, 18. prosince ve královéhradeckém Kongresovém centru Aldis, poslední českou zastávkou bude Multifunkční aula Gong v Ostravě 19. prosince.

Minulý rok si s sebou Tarja vzala jako doprovod Moravskou filharmonii Olomouc. Kdo ji bude doprovázet letos, zatím není známo, ale opět to bude někdo nový, s kým jsme ji ještě neviděli. Co se repertoáru týče, můžeme se těšit na velmi různorodou porci klasických i méně známých vánočních koled. V zásobě má Tarja například klasiky White Christmas, Silent Night nebo Amazing Grace. Všechny tyto tři mají i českou verzi (Bílé Vánoce, Tichá noc, Už z hor zvoní zvon).

Některé koledy většině z nás neznámé

Z těch méně obvyklých písní stojí za zmínku Walking in the Air z druhého alba Oceanborn od finské symphonic metalové senzace Nightwish, jejichž období s Tarjou za mikrofonem je považováno za nejlepší v historii kapely. Zřejmě nejstarší skladbou jejího repertoáru je What Child is This, která byla napsána již v roce 1865. V Tarjině rodné finštině jsme měli příležitost slyšet i Varpunen Jouluaamona, která patří mezi tradiční finské vánoční koledy.

Bude letos znovu vyprodáno?

S kým bude Tarja Turunen na pódiu a které písně budou tvořit setlist, jsou dvě věci, které prozatím zůstávají velkou neznámou. Jedno je ale jisté – atmosféra těchto koncertů vás příjemně naladí na nadcházející vánoční svátky. Patříte-li tedy mezi příznivce tohoto nádherného období, budete návštěvou kteréhokoliv z letošních čtyř koncertů určitě velmi potěšeni. Vstupenky by měly být jako obvykle pouze na sezení a kapacita všech čtyř sálů je omezená, navíc minulý rok byly všechny 4 koncerty vyprodány. Lístků je zatím stále dost, přesto doporučujeme s koupí neotálet.

Text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda