U.D.O.: V klubu Garage to pořádně žilo melodickým heavy metalem

U.D.O.

Do ostravského klubu Garage zavítal Udo Dirkschneider s kapelou U.D.O. Ti si své věrné fans vždy najdou. V klubu Barrák hrála ten den další německá thrashová legenda Destruction, a přesto byla Garage natřískaná po strop.

Amalgama: obrovské pozitivní překvapení

Úderem dvacáté hodiny se rozezněl klubem power metal v podání ruské skupiny Amalgama. Pro většinu přítomných to byl velký otazník. Za sebe můžu říct – obrovské překvapení. Amalgama přitom není žádný nováček na pódiích, existuje od roku 2001 a zahrála si před takovými legendami jako WASP, Grave Digger nebo Gorky Park. Vydali dvě studiová alba a jeden živák. U prvních skladeb byl zvuk moc hlasitý, a tím pádem nečitelný. Později se zvuk zlepšil a byl dobrý. Pódium přitom ovládl nikoli zpěvák se skvělým hlasem, ale strašidelný klaun, který hrál na klávesy a byl k nezastavení. Občas taky „napadal“ některé ze svých spoluhráčů. V průběhu setu se hudebně odkázali na jeden ze svých velkých vzorů Manowar. To už je ale konec jejich setu a Amalgama sklízí obrovské ovace publika.

Zpívat a pohupovat se v rytmu heavy metalu

Přestávka a chystání stage pro profesora heavy metalu Udo Dirkschneidera. S mírným zpožděním se za bicími objevuje jeho syn Sven a koncert může začít. To už přichází Andrey Smirnov, Dee Damners a Tilen Hudrap. Začínají úžasnou show, u které se člověk nemůže nudit. Pouze zpívat a pohupovat se v rytmu heavy metalu. Už slyšíme nezaměnitelný chraplák ze zákulisí a na scéně se objevuje mistr Udo. První song je Tongue Reaper a celý sál zpívá s ním. Koncertem zazněl průřez jeho sólové kariéry, ale nejvíce skladeb je samozřejmě z poslední desky Steel Factory.

Man and Machine – a klub šílí

Devadesát minut uběhlo jako nic a jsou tady poslední přídavky. Nelze vypisovat všechny songy, které zazněly. Nemohla chybět nestárnoucí Metal Machine ani Rising High nebo balada I Give As Good As I Get. Hitovkami Hungry and Angry a One Heart One Soul koncert nekončí, i když to tak vypadá. Ještě něco přidá, doufáme. Ano, ještě čtyři songy. První z nich Man and Machine – a klub šílí. Poslední je Animal House a to už je opravdu konec dnešního koncertu.

Někdo poprvé, někdo podesáté, pokaždé je to obrovský zážitek

Sál se rozsvěcuje a fanoušci rozebírají dnešní koncert plni dojmů. Někdo viděl a slyšel naživo tento veliký hlas poprvé, někdo třeba podesáté. Já tento rok potřetí a pokaždé je to obrovský zážitek. I přesto, že Udo na mě působil trochu unaveně, podal parádní výkon. Těším se na jeho další koncert.

Text: Kateřina Floriánová, foto: Iva Juráková