Praotci grindcoru Napalm Death se chystají zbourat klub Roxy

Napalm Death

Jsou tu skoro 40 let, a jejich koncerty jsou stále nabity neskutečnou energií a „kosti drtícím“ grindcorem. Napalm Death k nám jezdí často, a ani tentokrát nebudou sami – čtyři party podobného ražení vás dostanou řádně do varu.

Bat skýtá i dva členy z Municipal Waste

Nejmladší kapelou z těchto pěti jmen jsou američtí Bat. Nejde ovšem o žádné nováčky, jelikož v tomto triu figurují kytarista Nick Poulos a baskytarista Ryan Waste, které dobře známe z thrashové mlátičky Municipal Waste. Před čtyřmi lety se vytasili s debutovým albem Wings of Chains, a budou to s největší pravděpodobností oni, kdo tento extrémní metalový večírek zahájí.

I ve Finsku je pevně zastoupen grindcore – přivítejte Rotten Sound

Když se podíváme do Skandinávie, většině z nás se pravděpodobně vybaví především power metal, folk metal a podobné. I tady má však pevné místo grindcore, a to třeba v podání Rotten Sound. Ti brzo uzavřou třetí dekádu svého působení a se sedmi vydanými alby jsou jednou z předních severských kapel zastupujících tento žánr. Zajímavostí je, že poměrně dlouhou dobu zde zastával post bubeníka Kai Hahto, který nyní působí v Nightwish. Žánrový skok velký, to tedy, ale není se čeho bát, kvalitní náhrada v podobě Samiho Latvi trefila hřebík na hlavičku.

Misery Index přijedou s novým albem

Americkému death metalu je často připisována podobná důležitost jako norskému blacku. A že je tu opravdu z čeho vybírat – my budeme mít tu čest s Misery Index, kteří navíc nedávno vypustili do světa své šesté album s názvem Rituals of Power. Po hudební stránce opravdu pikantní záležitost, jejich kompozice si nezavdají třeba s takovými Cannibal Corpse nebo Dying Fetus. Rozum zůstává stát především při pohledu na strojově rychlou a přesnou hru bubeníka Adama Jarvise.

Eyehategod přitvrdí muziku a lehce zpomalí

Mezi legendy se nepochybně řadí též sludge/doom metaloví Eyehategod. Ne nadarmo byli před pár lety headlinery na festivalu Obscene Extreme. Mezi ostatními kapelami, které budou v tento večer v Roxy k vidění, budou lehce vybočovat. Parta kolem dvou původních členů Mikyho Williamse a Jimmyho Bowera tedy lehce zpomalí tempo, abyste následně byli připraveni pořádně „kopnout do vrtule“.

Napalm Death dorazí vše živé, co pod pódiem zbyde

Napalm Death byli mezi prvními, kdo spojil death metal s crust punkem, a tak vznikl grindcore. Když se k tomu přidají pořádně podladěné kytary, obrovsky rychlé tempo a pořádný masakr před pódiem, tak se teprve začnou dít věci. Jejich tvorba zahrnuje především kratší songy, ve kterých si vybíjejí zlost na současných politických a válečných konfliktech a všem zlém, co nás v posledních dekádách sužuje. Před dvěma lety se ujali role headlinera na dvacátém výročí festivalu Obscene Extreme. Na ten obří kotel, kdy navíc lidé vyskakovali na pódium a běhali před běsnícím frontmanem Markem „Barneym“ Greenwayem, nelze jen tak zapomenout. A prostor na to se pořádně vyřádit bude i v Roxy.

Kampaň za hudební destrukci

Pětice extrémních metalových kapel v klubovém prostředí pražského Roxy se na vás těší již ve středu 12. února v rámci turné s ikonickým názvem Campaign for Musical Destruction. Vstupenek je stále dostatek v síti Ticketmaster a pravděpodobně budou k dispozici i na místě v den konání akce.

Text: Mates Šimek, foto: Zdenek Greendeath Zelený

Author