BO Kultura jede: Bastard nastartovali ostravský kulturní život

Bastard

Po dlouhé době se konečně začínají konat kulturní akce, přestože zatím pouze v omezeném režimu. Jednou z prvních v Ostravě byl koncert havířovské kapely Bastard v rámci ostravského kulturního léta BO Kultura.

Druhá Müza Bastardu

Koncert se uskutečnil v sobotu 20. června v industriálním prostředí staré elektro rozvodny na Trojhalí Karolína. Cestou ještě vyzvedáváme známého a na místě jsme kolem půl sedmé. Dostatečně brzy před začátkem. Po vstupu mám divný pocit, je nás tady málo. Snad tedy ještě lidé přijdou.
Je patnáct minut po sedmé hodině a začíná znít intro. Přesunujeme se k pódiu. To už ovšem Pavel Škarpa zpívá první slova z úvodní skladby Gladiátor. Celý koncert se nese v duchu jejich nové desky Druhá Müza. A ať ten koncert není jako poslech CD, mají songy oproti desce přeházené pořadí. Ale čtvrtá na CD a zároveň také na koncertě je úžasná píseň Osudy, v originálu duet s Lucií Roubíčkovou z kapely Black Bull. Lucie bohužel nemůže odjezdit všechny koncerty s Bastard jako host, Pavel tedy píseň odzpívá sám. I přesto mi jde husina po zádech.

Dostal nůž na krk, aby něco složil

Mezi písněmi nás zpěvák seznamuje s některými zákulisními drby o vzniku jednotlivých skladeb. Kluci si ze sebe umí taky udělat legraci: když Pavel uvádí píseň Klínem klín, vyzrazuje o Láďovi Krečmerovi, že dostal nůž na krk, aby něco složil. A je z toho pořádná pecka. Koncert se celkově nesl ve střídání rychlejších a pomalejších, vážnějších a veselejších skladeb.

Chtělo by to turné s větší kapelou

Uteklo to velmi rychle a všichni, kdo jsme se zúčastnili, jsme se dobře bavili. Sice nás bylo dost málo, ale přítomní jsme byli my skalní. Opět musím vyzvednout, že změna sestavy kapele pomohla a skupina udělala obrovský krok dopředu. Teď by to ještě chtělo turné s nějakou známější kapelou, ať se Bastard dostanou více do povědomí. Zaslouží si to. Ještě před koronavirem se kapela ukázala na podiích jako support na turné britskými Uriah Heep po našich městech. A své role se zhostili opravdu dobře.

Příště se snad i další zvednou z gauče

Jaká je tedy nyní obecně situace ohledně muziky? Akce se zatím rozjíždějí, ale mnozí si stěžují, že „se nikam nemůže“ a „nejsou koncerty„. Ale když něco je, stejně mnozí nepřijdou. Toho večera se sice konalo více akcí, ale ne zase tolik či takové, aby si přebíraly fanoušky. Tak příště se snad i další zvednou z gauče nebo hospůdky a půjdou podpořit kulturu. A proč? BO KULTURA JEDE.

Text a foto: Aleš Džon Steffek

Author