Rusty Fox: Těšili jsme se, až se sejdeme, pokecáme si, dáme pivo a zahrajeme si

Rusty Fox

Jedním z účastníků prvního ročníku Radvanické Rockové Rokle byla i kapela Rusty Fox, která celý festivalový den otevřela. Po koncertě jsem se s nimi dala do řeči a vznikl z toho naprosto spontánní a velmi zábavný rozhovor.

Zdravím vás, pánové. Odkud jste k nám přijeli? Představte nám prosím v krátkosti svou kapelu.
My jsme kapela Rusty Fox. Vetší část z nás je ze Slovenska, akorát kapelník je tady z Ostravy. No a hrajeme přece jako „splašené lišky“. (smích)

V době pandemie musely být zrušeny veškeré akce. Je tohle pro vás první koncert „po koroně“? A měli jste naplánované nějaké koncerty během hudebního půstu?
Letos jsme stihli odehrát akorát dva koncerty v únoru. Jeden v Dolnom Kubíně a jeden v Ostravě v Rock Hillu, takže toto je náš třetí letošní koncert. A ano, museli jsme i několik naplánovaných koncertů zrušit.

Mnoho kapel během karantény začalo pracovat na nové tvorbě, ale u vás v souvislosti se zavřenými hranicemi mě napadá otázka, jak jste třeba zkoušeli nebo jestli se v takových podmínkách dalo pracovat třeba na nové desce?
Bylo to naprd, tím, že máme tři členy ze Slovenska, nemohli jsme ani zkoušet, kluci nemohli vůbec přijet. Proto jsme se několik měsíců těšili na to, až se vůbec sejdeme, pokecáme si, dáme pivo a zahrajeme si spolu. Ale na nové tvorbě jsme zapracovali. Díky tomu, že jsou v kapele velice šikovní lidé, posílali jsme si veškeré nahrávky a nápady přes internet. Každý si to doma nějakým způsobem připravil, jak mohl, no a pak, když se otevřely hranice a mohli jsme zase zkoušet, jsme si ty nové věci spolu zahráli. Poradili jsme si.

Takže máte připraven materiál na nové album? Přiblížíte prosím trošku, na co se v nejbližší době od vás můžeme těšit?
Máme venku album Vyjebaný coverband z roku 2019 a dneska jsme tu odehráli jednu novou skladbu. Zkoušeli jsme si ji jen jednou ve zkušebně. (smích) A pomalu doděláváme nové věci pro novou desku. Také přemýšlíme nad natočením videoklipu k písničce, kterou jsme tady dnes uvedli pod pracovním názvem 2006, a která je vlastně reakcí na písničku Až od kapely Katapult. Možná ji ještě přejmenujeme na Už, ať je to ten pravý protiklad. (smích)

V loňském roce jste dost zásadně obměnili sestavu.
Ano, kapela Rusty Fox v podstatě začala znova. Loni krátce před Novým rokem jsme spolu začali hrát, a díky tomu, že jsou kluci šikovní a jsme sehraní, mohli jsme se posunout dál.

Jak jako noví členové zatím popisujete soužití v kapele za ten necelý rok? Je na vás kapelník hodný? (smích) A hráli jste před Rusty Fox v nějaké kapele?
Před Rusty Fox jsme hráli skoro 12 let v Judas Priest Revival na Slovensku a po těch letech jsme se chtěli začít věnovat vlastní tvorbě. Prostě nás tvorba Rusty Fox nadchla a jsme tu! A musíme říct, že za ten půlrok, co jsme v Rusty Fox, jsme opravdu nadšení. Písničky se nám moc líbí a všichni jsme si skvěle sedli.

A moje poslední otázka na závěr – jak se vám dneska v Radvanicích hrálo? Jaké bylo publikum?
Publikum bylo úplně úžasné, zvuk a zvukaři taktéž. Akorát jsme začali o něco později, protože byly nějaké technické problémy s novým mixem, takže se i ostatní kapely dostaly malinko do skluzu, ale myslím, že jsem si to nakonec všichni skvěle užili.

Pánové, mockrát vám děkuji za rozhovor a ať se daří i do budoucna!

Ptala se: Ema Moravcová, foto: archiv kapely

Author