Fear Factory se chystají vydat nové album

Dino Cazares

Jedna z nejvíce ikonických metalových kapel 90. let, která silně ovlivnila tehdejší hudební scénu – to jsou američtí industrialisté Fear Factory, a přímo od nich se brzy dočkáme nového studiového alba.

Jeden z posledních koncertů Fear Factory se odehrál u nás

Kapela sama o sobě už pátým rokem aktivně nekoncertuje, poslední sérii živých vystoupení odehrála tato čtyřčlenná formace koncem léta 2016. Svou návštěvou tehdy poctili i Českou republiku, když se v roli druhého headlinera představili na posledním ročníku festivalu Trutnoff Open Air, kde sekundovali brazilským Soulfly. Od té doby probíhaly mnohé soudní spory mezi členy a posledních pár let se vůbec nevědělo, jak to s kapelou bude dále.

Veškeré skladby na novém albu s hlasem Burtona C. Bella

Loni v září však Burton C. Bell oznámil, že z Fear Factory definitivně odchází, s tím, že ho přešlo veškeré nadšení pro věc kvůli neustálým sporům v kapele a právníkům, kteří do toho všeho opakovaně zasahovali. Přidal též další odůvodnění, že chce začít novou životní kapitolu. Své téměř třicetileté působení v kapele však hodnotí kladně. Naopak potěšující zprávou pro fanoušky bylo krátce předtím oznámení na facebookovém profilu kapely, že se v roce 2021 dočkáme nového alba, které bude následovníkem desky Genexus z roku 2015. Veškeré vokály zde navíc nazpíval Burton C. Bell, nové album tedy bude mít nálepku klasické éry kapely. V brzké době bychom se podle slov dalšího člena Dina Cazarese měli dočkat prvního singlu, název alba však zatím Dino tají.

Dočkáme se letos i koncertu „Fearů“ u nás?

V průběhu letošního jara tedy Fear Factory učiní již jedenáctý zářez do své diskografie, a pokud to situace během roku dovolí, jistě budou chtít vyrazit na nějaké to turné. Nyní však vyvstávají dva dotazy – kdy se začne hrát naživo a před fanoušky, a koho si kapela vybere na post zpěváka. A pokud jste snad o Fear Factory ještě nikdy neslyšeli, dejte si od nich např. legendární album Demanufacture z roku 1995, které je považováno za vrcholný počin této metalové legendy.

Text: Mates Šimek, foto: archiv kapely