Baskytarista Zdeněk Kub ukončil svou aktivní činnost v Arakainu

Zdeněk Kub, Arakain / foto: Magda Šotolová

Některé zprávy se fanouškům čtou těžko. Před dvěma dny se jedna taková objevila: dlouholetý basák Arakainu Zdeněk Kub odchází z kapely.

Děkuji za mnoho krásných let

„Přátelé, se smutkem i hořkostí v srdci vám musím oznámit, že jsem se rozhodl ukončit aktivní činnost ve skupině Arakain. Jako důvod si vypůjčím slova klasika: ‚…už tam nejsem rád…‘. Doufám, že má tvorba někoho z vás oslovila nebo třeba i pomohla v nelehkém životě. Kapele a fanouškům děkuji za mnoho krásných let. Děkuji za pochopení,“ píše Zdeněk Kub na sociálních sítích.

 

Výrazný autor hudby i textů

O tom, že jeho tvorba mnohé z nás oslovila a pomohla nám v těžkých chvílích, není pochyb. Kub v Arakainu vždy platil za výrazného autora, a to jak hudby, tak textů. Stačí jen vzpomenout na jeho skladby Šeherezád, Antikrist, Trip, z novější doby pak Černý koně, Forsage, Nikdy se nevzdávej či úplně nejnověji Jekyll & Hyde. Jeho texty mnohdy zrcadlí náročné životní situace, zároveň ale povzbuzují k tomu, aby se s nimi člověk popral a vyrovnal.

Vyjádření kapely

Kapela zveřejnila následně také své oficiální stanovisko slovy: „Arakain oznamuje všem svým příznivcům a fanouškům výraznou personální změnu. Dlouholetý baskytarista, autor a spoluhráč Zdeněk Kub se rozhodl po pětatřiceti letech ukončit své působení v kapele a nasměrovat svůj život jinou cestou. V poslední době jsme společně procházeli složitým obdobím, které bohužel vyústilo v toto řešení. Zdeňkovi přejeme hodně štěstí a úspěchů v jeho dalším profesním i osobním životě.“

Záskok na turné

Protože kapelu čeká krátké podzimní turné Respiratour, byl zároveň oznámen i záskok: baskytary se dočasně ujme Marek Loučka z kapely Forrest Jump.

Přejeme jen to dobré

Zdeněk Kub prošel v začátcích své hudební dráhy kapelami Madona a Železná neděle, následně byl po 35 let výraznou hráčskou, skladatelskou i personální součástí Arakainu. Fanoušci také oceňují jeho vstřícný přístup mimo pódium. Ač nás zpráva o jeho odchodu z kapely velmi zasáhla, přejeme Zdeňkovi jen to dobré v jeho dalším životním směřování a budeme se těšit zase někdy a někde na viděnou.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Magda Šotolová

Author