Rockové Velikonoce na Barče: Limetall, Dodo a Kryptor si předávali pódium, Aleš Brichta křtil knihu

Aleš Brichta/foto: Petr Hanč

Na Zelený čtvrtek se konal super mejdan v Praze na Barče. Každoroční vánoční koncert Aleše Brichty byl kvůli covidu už přesunut z roku 2020 na Velikonoce 2021, pak na Vánoce 2021. 14. dubna 2022 se Rockové Velikonoce konečně uskutečnily, a byla to i vzpomínka na staré časy na Barče. Historii KD Barikádníků zná snad každý rocker a metalista.

Kryptor má pětatřicet

Tento mejdan otevírala v 17:30 hod. kapela Kryptor, která letos slaví úctyhodných 35 let na scéně. Jak bylo vidět, hodně fanoušků si nenechalo ujít ani začátek programu.

Limetall nabízel současnou tvorbu i vzpomínal

Po thrashovém nářezu přišla na scénu kovová banda Limetall. Ti zvolili do setlistu své skladby jako Mayday, Sex’n‘Roll nebo Na tenkém ledě, Barčou ale také zas zněly i ty největší pecky CitronuOcelové město a Zahradní slavnost.

Kytara Miloše Doda Doležala stále září

Limetall vystřídal další z pamětníků – Miloš Dodo Doležal. Ani v jeho setlistu nechyběly pecky, které tu zněly před třiceti lety. Došlo na Loď, Já chci se ptát těch králů, Soudím nebo novější Hrdej českej lev. Jeho vystoupení zahrnovalo parádní kytarová sóla, baskytarová sóla v podání jeho syna Miloše Doležala juniora a bicí sóla Matěje Čurdy.

Křest knihy: mezi kmotry bývalí a zakládající členové Arakainu

Po Dodovi přišel na řadu Aleš Brichta Project. Ještě před samotným jejich vystoupením proběhl křest Alešovy autobiografie s názvem Ztráty a nálezy. Kmotrů bylo hned několik – manželka Joanna Brichta, bývalý člen Arakainu Marek Podskalský (autor hudby k písni Ztráty a nálezy), zakládající členové téže kapely Rudolf Rožďalovský a Mirek Nedvěd, spoluvydavatel knihy Ferdinand Kutner (pořadatelská agentura RedMag), Alešův dlouholetý kamarád Honza Perner či spoluautoři knihy Michal Vondrák a Eva Houšková.

Aleš Brichta Project: „Není nutný plakat“, duch Barči dále žije

Koncert Aleš Brichta Projectu začal hlasitým pokřikem Co je?… Co je?!… Co je? Co je? Co je?!…. a jak jinak než skladbou Proč? Pokračovalo se písněmi z repertoáru Arakainu (Adrian, Ztráty a nálezy), ale především z Alešovy sólové tvorby – Poslední legionář, Deratizér, Není nutný plakat, Peklo už čeká, Dívka s perlami ve vlasech, Barák na vodstřel, schelingerovkou Jsem prý blázen jen, téměř závěrečnou, taktéž arakainovskou Apage Satanas a večírek zakončila skladba Nechte vlajky vlát z projektu Hattrick. Návštěvníci si tak mohli zavzpomínat na staré časy na Barče a užít si pořádnou říznou metalovou nálož.

Text a foto: Petr Hanč