Doom folková melancholie SSOGE a Dying Passion zahalila Melodku

Silent Stream Of Godless Elegy/foto: Petr Šváb

Po dvouleté neplánované pauze vyrazili Silent Stream Of Godless Elegy s kamarády Dying Passion na klubové turné nazvané Aerosouls tour 2022. Jedním z jejich cílů bylo Brno, přesněji klub Melodka.

Dying Passion přivezli novou desku

Zaplněný klub rozezněli šumperští progressive gothic/doomoví melancholici Dying Passion. Kapela působí na rockovo-metalové scéně už od roku 1999, kdy vydala svou první desku No Time. Na svém kontě má deset dlouhohrajících alb a nyní vyrazila podpořit svoji nejnovější desku Skyrol vydanou letos v únoru. Tu zastupovala hned šestice skladeb, mezi nimiž byly Search, Aerosouls, Breathe, Black Threads… Hutné, melodické, jemné i tajemné kytary. Atmosféra, která vás vtáhne, nechá roztančit, stejně jako zasnít se. Hlas Zuzky vás dokáže trhat, a stejně tak obejmout. Každý, kdo má rád poctivý rock s nádechem atmosférického metalu a melancholie, si při živém vystoupení Dying Passion užije dokonalé hudební masáže. Fanoušci si vyžádali přídavek a dali tak najevo, že si vystoupení skvěle užili.

„Silenti“ ohlásili hned dvojici alb v tomto roce

Po krátké pauze začaly v potemnělém sále znít první tóny moravských náladotvůrců Silent Stream Of Godless Elegy. Tuhle doom/folkmetalovou partu s prvky folklóru znám od jejich prvních krůčků a je to moje osobní srdcovka. Jejich osm studiových alb je plných nádherných melodií a angličtinu vystřídala krásná čeština. Hutné kytary a bicí ve skladbách doprovází nádherné housle a violoncello. Zpěv krásky Hanky a zvířete Hrnce vypráví příběhy plné lásky i smrti. SSOGE jsou jedineční a jsou sví. Během koncertu jsme se dozvěděli, že se chystá vydání hned dvou alb. První novinkové akustické, a to druhé bude nejmetalovější v historii.

Melancholické skladby s originálními názvy

Na Melodce zazněly skladby Ptakoprav, Skryj hlavu do dlaní, Pramen, co ví, Dva stíny mám, Mokoš, Kdo z nás je víc, Přísahám, Synečku, I would dance, Ten, který ukoval Slunce, a přídavky, které si fanoušci potleskem vyžádali: Za nevěstou a Pohanská. Kapela se rozloučila společnou fotkou.
Za sebe musím říct, že skvělý večer utekl až moc rychle. Závěrem dodávám, že se šíleně těším na obě nová alba a na další setkání se „Silenty“ i Dying Passion.
Text a foto: Petr Šváb

Author