Švédští neznabozi Marduk míří do ČR na tři koncerty

Marduk 2018 / poskytnuto Marduk
Není tomu tak dlouho, kdy si v Brně zahráli legendární blackmetalisté Mayhem, nyní se můžeme těšit na další těžkou váhu – tři koncerty u nás odehrají neméně legendární Marduk.

Ve své tvorbě Marduk zobrazují válečné hrůzy 

Již přes 30 let patří tito Švédové k nejzásadnějším blackmetalovým kapelám. Po boku řady dalších severských legend tohoto žánru určovali směr, kterým se tehdy metal ubíral, tedy především k extrémním odnožím na počátku 90. let. Dva roky po svém vzniku kapela vydala své prvním album Dark Endless, tím nejznámějším je však Panzer Division Marduk z roku 1999. Dosud poslední nahrávkou je pak album Victoria, které vyšlo před čtyřmi lety. Tvorba kapely se zaobírá děsy válečných hrůz, smrtí, satanismem, mnohdy i striktně protikřesťanskou tématikou, a často jsou zmiňována i ta nejhorší období z historie lidstva. Raná tvorba kapely inklinovala k death metalu, přes melodičtější black metal se pak Marduk nakonec ustálili v řízném a rychlém syrovém blacku.

V roli předkapel dostanou šanci hned tři až čtyři želízka v ohni

Marduk s sebou budou mít trojici až čtveřici předkapel, v některých případech se jedná o existenčně velmi mladé formace. Tou první budou holandští Doodswens. Hrají spolu teprve pět let, ovšem při poslechu jejich tvorby je na první dobrou znát, že tahle mladá krev dobře ví, co dělá. To bude patrné při jejich setu postaveném na debutovém albu Lichtvrees.
Směsici black a death metalu hrají Skaphos z Francie. Rovněž se jedná o velmi mladou formaci, ovšem všichni z této čtveřice mají zkušenosti z řady předchozích projektů. S dvouletým odstupem dosud nahráli dvojici alb Bathyscaphe a Thooi – druhé jmenované spatřilo světlo světa teprve před pár dny.
Posledním hostem budou pražští ryze blackmetaloví řezníci Moorah. Ti po řadě povedených singlů minulý rok konečně dokončili práce na svém debutu Marnost nad marnost, na kterém bude postaven jejich setlist.
Tvrdý a nekompromisní thrash-deathový úder fanoušci dostanou od Horrible Creatures, kteří již mají za sebou řadu koncertů s takovými velikány jako Soulfly, Nervosa nebo Alien Weaponry. Ti se však představí pouze na pardubické štaci.

Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji, dostatek bude i na místě

Tyto tři téměř ryze blackmetalové večery proběhnou ve čtvrtek 26. května na brněnské Melodce, v pátek v jablunkovském Rock Café Southock a o den později pak v pardubickém klubu Žlutý pes. Vstupenky jsou k dispozici v síti smsticket, dostatek jich bude i na místě v den konání akce. Doba je, jak se zdá, opět v normálu a všechny tuzemské i zahraniční kapely se opět mohou těšit na své věrné fanoušky.

Text: Mates Šimek, foto: kapela Marduk, video: YouTube.com