The Legends Rock Fest: Desátý ročník přinesl koncerty největších oblíbenců i mladých kapel

Forrest Jump a fans The Legends Rock Fest Hořice/foto: Honza Švanda

O třetím červencovém víkendu se v Hořicích v Areálu Zahrada konal dnes už tradiční The Legends Rock Fest. Desátý jubilejní ročník předznamenal jeden zajímavý počin pořadatelů: podařilo se dostat do line-upu všechny vítěze diváckého hlasování z minulých let – Škwor, Komunál, Dymytry a Traktor.

Rockeři se sjížděli do Hořic už ve čtvrtek

Čtvrteční večírek pro nedočkavé znamenal včasnou výměnu vstupenky za látkový náramek, setkání s kamarády, vystoupení kapely Manuál. V Areálu Zahrada to žilo až do pozdních hodin, a tak se některým těžko vstávalo v pátek v poledne, aby nepřišli o nic z úvodu pátečního programu. Pražící slunce však bylo nesmlouvavé a rázně tahalo spáče ze stanů.

Již na první kapelu byl poměrně plný areál

Pro ty, kdo přijeli v pátek, bylo snadné najít cestu do areálu: po přechodu přes lávku v městské části Libonice začala cestu lemovat auta fanoušků vyzdobená logy oblíbených kapel či samotného festu. Kdo se přece jen maličko opozdil, mohl také od těch míst jít rovnou za hudbou: již odpoledne se tamtudy nesly do dáli tóny produkce jednotlivých kapel. Začínalo se s kapelou Panoptiko, která je známá svými maskami, kostýmy, vzletným vyjadřováním a písněmi s vtipnými i vážnějšími texty. Málokdy se stává, že již na první kapelu je poměrně plný areál. Festival tedy odstartoval úspěšně.

Hand Grenade, Forrest Jump: Tvrdší a trochu nekonvenční tóny

Další hodiny patřili těm, kdo si oblíbili tvrdší a trochu nekonvenční tóny. Hand Grenade a Forrest Jump své publikum mají, a to je přišlo podpořit. Pořádný kotel pod pódiem měla jako obvykle Doga, která mezi své klasické hity zamíchala i některé písně z nové desky Respekt.

Oblibu Traktoru u hořického publika vystihly záběry z dronu

A pak to v areálu zhoustlo ještě víc – mimochodem, zavést osvětlení do korun stromů lemujících areál se v tuto chvíli ukázalo jako výborný nápad pořadatelů. Hodina už totiž pokročila a na pódium vstoupila parta Traktor, jež letos zahrála mimo soutěžní klání o nejoblíbenější kapelu festivalu, neboť má na kontě již čtyři vítězství. O jejich oblibě svědčí záběry z dronu, které se podařily natočit panu Martinu Křovinovi. Pohled na zcela zaplněný areál s výjimkou malé oblasti za zvukařem hovoří za vše, není co dodávat.

Blitz Union: kladné ohlasy na „jinakost“

Trochu jinam nás po vystoupení Traktoru přenesli Blitz Union. Kapela čtyř mladých mužů v černém, vcelku elegantním oblečení a povětšině se stříbrnými či platinově blond vlasy nabídla anglicky zpívaný moderní rock kombinovaný s elektronikou. Kdo by čekal, že návštěvníci půjdou o půlnoční hodině spláchnout celodenní únavu pivem či rovnou zalezou do stanů, ten by se velice mýlil. Na Blitz Union zůstal velmi slušný kotel a mnozí vydrželi ještě i na autogramiádu, kde jsme zaznamenali množství kladných ohlasů na „jinakost“ kapely v rámci programu.

Nechat se budit přírodou

Druhý den nás přivítalo krásné ráno. Už jen kvůli tomuto pocitu se vyplatí jezdit na festivaly. Nechat se budit přírodou, nedbat únavy z předešlého dne ani starostí, obléct tričko oblíbené kapely a vyrazit do areálu. Kapelu Sklap přivítal na pódiu možná menší počet návštěvníků, než by si pánové z Děčína zasloužili, ale ti, kdo přišli, je náležitě podpořili. Rocková muzika s texty ze života se hodila na úvod druhého festivalového dne.

Hairy Groupies: Muzika jako zrozená pod horkým kalifornským nebem

Než Sklap nastoupili na pódium, stačil se přehnat deštík, při vystoupení Hairy Groupies už zase pálilo slunce. A to bylo dobře, vždyť hrají muziku, která jako by  se zrodila pod horkým kalifornským nebem, muziku inspirovanou glam rockem 80. let, a tímto svým hudebním i vizuálním stylem přenesli festivalové publikum zase někam trochu jinam. Zaujal i jejich merch – výtvarně zdařilá karikatura členů kapely i s nástroji zdobí trička i jiný artikl.

Seven z Mladé Boleslavi: Děkujeme

Kapela Alžběta nás opět vrátila do vod tuzemského rocku, tentokrát s historickým nádechem. Minimálně v regionu patří k oblíbencům a i na hořickém The Legends Rock Festu se jejich fanouškovská základna rozrůstá. Následovat mělo vystoupení symfometalového Anacreonu, kapela však vzkázala, že ze zdravotních důvodů nebude moci přijet. Zastoupili je Seven z Mladé Boleslavi, kterým tímto děkujeme za pohotovou reakci.

Aleš Brichta: největší legenda programu

A pak už byl čas pro bezesporu největší legendu programu – Aleš Brichta Project. Zpěvák a textař, který s pár dalšími prakticky stál u zrodu českého metalu, vystoupil se svou rockovou formací (obohacenou nyní o vokalistku) a s písněmi snad ze všech období své hudební dráhy – Arakain, sólová tvorba, projekty Zemětřesení a Hattrick. Však se také dočkal náležitého skandovaného poděkování publika.

Škwor a Dymytry: vítězové minulých ročníků

Již o něco dříve se v areálu objevilo pár kostýmovaných členů kapely Trautenberk, kteří se bavili s fanoušky a fotili se s nimi. Nyní nastoupili na pódium a rozjeli svůj tanz metal, který by bez bláznivých, vtipných textů snad ani nemohl být. Odměnou jim byla bohatá účast fanoušků – a možná ještě více se areál zaplnil na dvě poslední kapely. Škwor a Dymytry patří k vítězům minulých ročníků, mají za sebou spoustu let hraní a své věrné fanouškovské základny. Obě kapely také od doby, kdy na The Legends Rock Festu hrály naposledy, vydaly novou muziku, a tak jsme si mohli v Hořicích poslechnout naživo aktuální skladby, ale také si zpívat při známých hitech, díky kterým je fanoušci již léta mají rádi.

Letošní vítězství patří Komunálu

Mezi koncerty jednotlivých kapel probíhaly zábavné soutěže pro fanoušky. Soutěžilo se v různých vtipných disciplínách a soutěžilo se o ledacos – třeba o suvenýry od partnera Koli Kolín, výrobce nealko nápojů, který s festivalem spolupracuje již léta. Soutěže, jakožto i festival jako takový moderoval Olda Tamáš, bez kterého už si snad taky neumíme The Legends Rock Fest představit. Na konci festivalu byly také vyhlášeny nejúspěšnější kapely letošního diváckého hlasování: na třetím místě skončila Doga, na druhém Dymytry a vítězství patří Komunálu.

Díky!

Závěrem bychom chtěli moc poděkovat pořadatelskému týmu kolem manželů Lhotových, který připravil úspěšný desátý ročník. Už na podzim začneme vyhlížet line-up na rok příští, neboť The Legends Rock Fest zveřejňuje kompletní rozpis kapel jako první ze všech českých festivalů.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda