Hypocrisy se Septicflesh hráli před vyprodanou Meetfactory

Hypocrisy, Peter Tägtgren/foto: Petr Hanč
Letos podruhé se u nás představila švédská deathmetalová kapela Hypocrisy, tentokrát v klubovém prostředí. Nabitá sestava čtyř kapel nalákala do pražské MeetFactory tolik fanoušků, že zaplnili maximální možnou kapacitu sálu.

Zpěvák Horizon Ignited předvedl skvělý výkon se sebezapřením

Krátce po půl sedmé se na pódiu zformovala finská pětice Horizon Ignited. Jejich rytmicky příjemný metalcore s kombinací growlingu a čistého vokálu dokázal hned zkraje řadu fanoušků rozhýbat. Kapela přehrála velkou část své letošní desky Towards the Dying Lands, přičemž její titulní song jejich set zakončil. Frontman Okko Solanterä vyjádřil fanouškům obdiv a velké poděkování za podporu a za to, že v tento metalový večer zde bylo vyprodáno, v čemž ho pak napodobili všichni tři další aktéři. Sám se dle svých slov potýkal s bolestmi zad, na jeho výkonu to však rozhodně nebylo znát.

The Agonist vlítli na své fanoušky zhurta a rychle

Rovněž metalcoreoví Kanaďané The Agonist rozjeli svůj set řadou rychlých a úderných skladeb. Zejména v zadních řadách začalo být živo, když se několik přítomných fanoušků pokoušelo o moshpit, přičemž v řadě songů ukázala zpěvačka Vicky Psarakis vedle hlubokého growlu i čistý vokál. Rovněž neopomněla fanouškům poděkovat za to, v jakém počtu dorazili. Set kapely pak celkově stál na loňském EP s názvem Days Before the World Wept. Oproti Horizon Ignited byl hudební projev The Agonist výrazně říznější a rychlejší, obě kapely však prokázaly své kvality.

Septicflesh své fanoušky pořádně rozhýbali, atmosféra koncertu všechny pohltila

Svou druhou letošní štaci zde měli také řečtí mistři orchestrálního death metalu Septicflesh. Po tajemném intru kapela začala skladbou Portrait of a Headless Man, hned poté následovala zřejmě největší hitovka Pyramid God. Při té se rozjel zejména v předních řadách pořádný headbang. K tomuto oblíbenému „sportu“ metalistů je tvorba této kapely jako dělaná, což bylo během koncertu často znát a v davu to chvílemi jen vířilo. Frontman Spiros Antoniou již tradičně neustále hecoval fanoušky, což spolu s orchestrálními samply v pozadí jejich ničivého death metalu utvářelo opravdu živou atmosféru. A i Septicflesh přijeli do Prahy s novou deskou. Přísluší jí název Modern Primitiv a kapela z ní zahrála hned tři skladby.

Druhý letošní koncert Hypocrisy u nás se vyvedl na výbornou, brzy se na ně můžeme těšit znovu

Peter Tägtgren si s Hypocrisy vyhradil rovnou devadesátiminutový set, během kterého kapela zahrála sedmnáct skladeb v podobě průřezu téměř celou diskografií včetně své studijní prvotiny Penetralia. Především melodičtější skladby střídaly i rychlejší vypalovačky, zatímco se ve velké části sálu rozjel mohutný kotel, že bylo kolikrát téměř nemožné udržet se na jednom místě. Kapela se příliš nezdržovala sáhodlouhými projevy a do svých fanoušků hrnula jeden opus za druhým. Na konci skladby The Final Chapter se zdálo, že je hotovo, Hypocrisy však vyslyšeli své fanoušky a zahráli ještě čtyři přídavky včetně závěrečného songu Roswell 47. Peter též jedním dechem oznámil, že se do Česka s Hypocrisy zase brzy vrátí, tudíž je nejspíše příštím rokem můžeme očekávat na nějakém z našich předních festivalů.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč

Author