Jasná Páka a Hudba Praha v Lucerně: Důstojná pocta Michalu Ambrožovi

Jasná Páka/foto: Petr Hanč

Snad prvním z koncertů, který jsme letos navštívili, byl vzpomínkový večer ve Velkém sále Lucerny s datem 10. ledna a názvem Od začátku do konce. Byla to pocta Michalu Ambrožovi ze strany jeho kapel Jasná Páka a Hudba Praha.

Několik změn a jedna zvlášť smutná

Poslední naplánovaný koncert Jasné Páky se měl ještě s Michalovou účastí odehrát loni v Ledárnách Braník. Bohužel se Michal dostal do nemocnice, ale přál si, aby kapela koncert odehrála a poslala covid i jednoho původce války do prdele. Před koncertem ale onemocněl ještě David Koller, následně se koncert přesunul do Lucerna Music Baru a po Michalově úmrtí do Velkého sálu Lucerny.

Kapely nechtěly nikoho ošidit o vystoupení

Koncert byl beznadějně vyprodán, a bylo to vidět i před vchodem Lucerny. Před začátkem koncertu se na promítací ploše skvěl název večera: Od začátku do konce, včetně roku narození a úmrtí Michala Ambrože. Začátek koncertu se trochu protáhl z důvodu front před vstupem a kapely nechtěly nikoho ošidit o vystoupení. Vážíme si tohoto jejich přístupu a uvědomujeme si, že není samozřejmostí.

Michal Ambrož na chvíli pomyslně přišel mezi nás z playbacku

Jako první zahrála Michalova Hudba Praha a mikrofonu se nejdříve ujal dlouholetý spoluhráč Karel Malík. Koncert odstartoval peckou Časy zlý. Během prvního bloku večera, tedy koncertu Hudby Praha, se za mikrofonem vystřídaly obě vokalistky Hudby Praha i Jasné Páky Tereza Kopáčková a Veronika Vítová, Márdí z Vypsané fiXy zazpíval Vlaky a Uprchlíka, mikrofon vzali do ruky také Michal Pelant, David Koller či Markéta Foukalová, která se svou kapelou Lanugo zazpívala píseň Bouře. Nejdojemnější okamžik nastal ve chvíli, kdy se z playbacku ozval hlas Michala Ambrože s písní Povolení a mikrofon byl během tohoto okamžiku bez hosta (začátek textu: Já měl jeden sen, že bych lítat chtěl, a na něco jsem při tom zapomněl, nepožádal jsem o povolení, takže tu není, takže tu není). Zazněly také písně Brejle, Máma táta, Vrať se zpátky, De Generace, Srdeční příběh a další.

Důstojná pocta

Po menší přestavbě pódia už přišla druhá část večera – vystoupení kapely Jasná Páka. Tam už řádil frontman Petr Váša společně s již zmíněnými vokalistkami. Nechyběly skladby jako Špinavý záda, Majolenka, Konec nočních toulek (zazpíval Michal Prokop), Paralet, Pal vocuď hajzle, Hele hele, Krosnička a další. Naplněná Lucerna se tak rozloučila s významným skladatelem, kytaristou, zpěvákem, textařem… Tento koncertní večer byl opravdu důstojnou poctou.

Text a foto: Petr Hanč

Author