Masters of Rock 2023 opět láká na hvězdnou sestavu metalových veličin

Kotel fanoušků na Masters of Rock 2022/foto: Honza Švanda

Největší český metalový open-air festival Masters of Rock 2023 se nezadržitelně blíží. Od 13. července se ve Vizovicích opět můžeme těšit na čtyři dny plné nezapomenutelných zážitků v režii světových metalových velikánů.

Speciální výroční koncert odehrají Europe, Within Temptation předvedou ohromující show

Jedním z vrcholů festivalu letos bude koncert hardrockových legend Europe. Ti odehrají speciální set ke 40 letům od vydání svého debutového alba. Strhující show plnou speciálních efektů slibují holandští Within Temptation. Pořádně horko bude při nájezdu švédských vikingů Amon Amarth, kteří přijedou s novým albem The Great Heathen Army. Po roce se k nám vrátí thrashoví nestoři Kreator, taktéž s novou deskou s názvem Hate Über Alles. Poprvé u nás přivítáme mongolskou formaci The Hu, která se prezentuje svými originálními tradičními nástroji i hudební tématikou. Řádně vás rozdivočí australská hard rocková kometa Airbourne, která jde věrně ve stopách svých krajanů AC/DC.

Powermetalová sestava v čele se Sonatou Arktikou, hity Motörhead zahraje Phil Campbell

Max Cavalera a jeho Soulfly se na vás budou těšit taktéž s novou tvorbou, v loňském roce totiž kapela vydala své dvanácté studiové album Totem. Ty největší hitovky legendárních Motörhead uslyšíme přímo z rukou kytaristy Phila Campbella, který dlouhá léta po boku Lemmyho v kapele působil. „Ledová královna severu“ Tarja Turunen také zpestří program jednoho z festivalových večerů, folkmetaloví Eluveitie vás pořádně roztančí, tak jako při dvou loňských koncertech u nás. Finská powermetalová pětice Sonata Arctica potěší fanoušky melodického metalu, tak jako jejich žánroví kolegové a krajané Battle Beast s energickou zpěvačkou Noorou Louhimo nebo švédští Bloodbound. Tuto sekci doplní žánrově podobně založení Orden Ogan a také ikoničtí Freedom Call z Německa. S novou zpěvačkou Ambre Vourvahis se nám představí taktéž německá symphonic metalová Xandria.

Návrat šílenců Feuerschwanz nebo gotických Crematory, sestavu doplní česká enkláva v čele s Dymytry

Pořádnou dávkou energie vás naplní folkmetaloví Feuerschwanz, kteří se loni postarali o skvostný závěr produkce na festivalu Rock Castle. Milovníkům thrash metalu vlijí krev do žil Legion of the Damned. Od našich západních sousedů se dále můžeme těšit na gothic metalovou legendu Crematory a jejich nové album Inglorious Darkness. Do světa fantasy metalu nás vezme bývalý frontman Gloryhammer Thomas Laszlo Winkler se svým novým projektem Angus McSix. Z tuzemské rockové a metalové scény přivítáme oblíbené Dymytry, nestárnoucí Dogu, powermetalovou skvadru Salamandra, energické Alia Tempora kombinující metalovou muziku s elektronickými prvky, tradiční účastníky Dark Gamballe, a také kapelu Free Fall. Tito a řada dalších vás budou provázet touto nabitou čtyřdenní metalovou jízdou.

Pestrý line-up bude i na druhém pódiu, vstupenky a vše důležité na webu festivalu

Zajímavý program nabídne i druhé pódium, na kterém letos vystoupí kapely jako Alžběta, Eufory, Donor, Dangar Six, Purnama, Rimortis, Roxor, Witch Hammer, Carpatia Castle a řada dalších.

Přijeďte si užít čtyři dny plné metalu

Vstupenky a všechny důležité informace jsou k dispozici na webu festivalu. Největší metalový svátek v Česku je tady již za necelé dva měsíce a rozhodně uděláte dobře, když budete u toho. Přijeďte si užít čtyři dny plné metalu, dobrého jídla a pití – a radosti z toho, že kultura opět žije!

text: Mates Šimek, foto: Honza Švanda, video: YouTube.com

Author