Jeník Smith, Dead Daniels: Na podzim budeme hrát na vodní hladině

Jeník Smith, Dead Daniels/foto: Val Bujnošková

Pozvali jsme si na kus řeči baskytaristu kapely Dead Daniels, ostravského rodáka, Jeníka Smithe. Povyprávěl nám o své životní i profesní cestě do hlavního města, o současných českých i zahraničních plánech s kapelou i o „povinném“ zpívání v češtině v zahraničí.

Na úvod by mě zajímalo, jak hodnotíš svůj přesun z Ostravy do Prahy?
No, jak? Skvěle, jel jsem do Prahy za láskou a za novými možnostmi. Potkal jsem v Praze Tommyho Wheelera, čímž hraju v Dead Daniels. Vlastně mě to hudebně i životně dost posunulo dál.

Narážím tím na vaše nové album Volume 3 a písničku PRG–OVA. Jak vlastně vznikla? Je to pravdivý příběh?
Je to právě ta zmíněná cesta za láskou a o tom, jak jsem potkal kluky. Je to o cestování vlakem, který miluju, a taky jsem chtěl vzdát hold Ostravě a fanouškům, kteří jsou přímí, řeknou všechno od plic na plnou hubu. Prostě taková ostravská lovestory.

S Dead Daniels hraješ pět let a natočil jsi s nimi dvě alba. Jak vlastně vzniká nový materiál u Dead Daniels? Chystáte třeba už teď další singly… nebo snad celé album?
Je to s podivem, ale nové věci vznikají ve zkušebně. Ne v pokojíčku u počítače. Hezky postaru. Tommy přinese nový riff, popíše představu songu, my ji s Honzíkem Procházkou (bubeníkem) změníme. (smích) Ne, je to tak, že se tím riffem necháme vést, každý do toho kecáme a dáváme svoje nápady. Tommy pak napíše text a je to. Jak jednoduché, že? Často se inspirujeme okolím a zážitky. Jinak nové věci chystáme, a dokonce už nějaké máme. Něco už hrajeme i na koncertech. Nahrávat to budeme teď asi takovou singlovou cestou (tři až pět věcí). Ať se ty nové věci dostanou mezi lidi co nejdřív. Jakmile bude singlů dostatek, můžeme to zkompletovat na desku. V dnešní době streamování je to asi nejlepší.

Připomenu tvou předchozí kapelu Sweet Leopard. Přijde mi, že v Dead Daniels jsi oproti té době tak nějak zdrsněl. Je to dáno stylem, nebo prostě věkem? (smích)
(Dlouhý smích) Nevím. To, že si nemusíš malovat oči, už udělá svoje samo o sobě. Pak hodně udělá muzika, a taky jsem chtěl, ať pode mnou stojí i nějaké fanynky, nejen chlapi (smích). Kluci se chlubí, že ze mě udělali chlapa, a taky chci být pořád nejhezčí z kapely. (smích) Prostě a jednoduše… pořádnej rock’n’roll z tebe udělá pořádného chlapa.

Nedávno jsem tě mohla také po letech vidět s ostravskou „supergrupou“ Lečo. Plánujete i něco víc, například videoklip nebo nový song?
Chtěli bychom udělat několikapísničkové EP s novými věcmi. Klip už se chystá na písničku Mandarinka z Kuřího rynka. Chtěl bych to zvládnout do podzimu, ale jelikož je to taková naše legendary sranda kapela, termíny jsou často orientační. (smích)

Jaký je vlastně nyní program Dead Daniels? Na co se můžeme těšit?
Koncerty, hraní a hraní. Teď v létě jsme jeli – a ještě jedeme – po spoustě fesťáků, a na podzim budeme hrát na naší domovské scéně, lodi Kamina Boat, s polskými Screammaker. To fakt bude stát za to! Něco se chystá i s kapelou Seven, koncerty s Yamrtaal, na příští léto chystáme i parádní „plující koncerty“! Určitě vyvrhneme nějaký klip a půjdeme něco nahrát. No prostě nejlepší sledovat naše stránky, FB a Instáč.

V červnu jste hráli dokonce v Německu a Polsku, zpíváte i tam česky?
To vlastně musíme (smích). Žádají si to, je to pro ně něco jiného než anglicky zpívající kapela. Tu si nemusí zvát z ciziny. Třeba v Norimberku je velká komunita Čechů a jejich dětí. Oblíbili si nás tam, rádi tam jezdíme, a oni si zase rádi poslechnou po čase češtinu.

Máš na závěr nějaký vzkaz pro naše čtenáře a tvé fanoušky?
Poslouchejte nás. (smích) Hlavně vás to musí bavit! Choďte na koncerty. Hodně nás to nabíjí. Žijte tak, abyste sami sebe a ostatní nesrali. Rock’n’roll je lék. Asi tak. (smích)

Díky za rozhovor a ať se ti daří.

 

Ptala se: Val Bujnošková, foto: Val Bujnošková, video: YouTube.com