Večer plný československého metalu v pražské MeetFactory

Citron, Pavel Hanus a Láďa Křížek/foto: Toby

Citron, Metalinda a Loretta, tři legendární metalové kapely, spojily své síly na společné turné, při kterém je čeká deset zastávek napříč Českou republikou. Pro zahájení svého turné Síla návratů tour 2024 si kapely vybraly pražskou MeetFactory.

Dámská metalová smršť Loretta se postarala o úvod

Celá akce začala již po osmnácté hodině podpisovkou kapely Citron, v rámci které se mohli fanoušci setkat s kapelou, nechat si podepsat fotky nebo merch, či se s muzikanty vyfotit.

Kapelou, která zahájila večer byla Loretta, metalové kvarteto z moravské metropole. Toto ryze dámské uskupení rozhodně má na tomto turné svoje místo. Již na začátku, v devatenáct hodin, byl sál pražského klubu téměř zaplněný. V průběhu pětačtyřicetiminutového setu zahrály dámy své nejznámější hity, plnícím se sálem zazněly např. Stíny v ulicích, Hrobník, Už žádný slzy nebo závěrečná Metalová holka. Většina lidí se opravdu těšila na kapelu plnou holek, kterých je ve světě metalu jenom pár.

Metalinda nešetřila devadesátkovými hity

Po ukončení setu mohli fanoušci využít čas na přestavbu pódia, k doplnění tekutin či k setkání s kapelou Metalinda, která se ochotně podepisovala všem zájemcům.

Po pauze přišla na řadu stálice slovenské a české hudební scény, kapela Metalinda. Fanoušci ji přivítali velkým potleskem, a dle obsazenosti klubu bylo znát, že lidé se na celou kapelu velice těší. Svůj set odstartovali sympatičtí Slováci devadesátovým hitem Zaľúbená žaba, který okamžitě rozhýbal všechny přítomné pamětníky. V průběhu koncertu zazněly jejich další známé písničky, publikum si spolu s kapelou zanotovalo např. písně Kovový král, Láska víťazí, Angie nebo Sila je v nás. Ke konci setu zazněly další dva hity kapely – písně Ján Ámos Džínový a Slnko nevychádzaj. Celé vystoupení kapela zakončila slovenskou a posléze i českou hymnou, které v rockovém podání zněly dokonale! I přes malé problémy s mikrofonem sklidila kapela veliké ovace.

Setlist Citronu byl plný hitů

Největší hvězdou večera byla metalová parta Citron, jejíž první píseň zněla do sálu naplněného k prasknutí. Začátek vystoupení patřil Ladislavu Křížkovi a písním Hon na Bluda, Hodina dvanáctá a Vzpomínky. V duetu Máme ruce nad hlavou se ke Křížkovi připojila i rocková dračice Tanja. Ta následně převzala mikrofon a střihla si s kapelou své tři songy, mezi kterými nechyběl ani hit Nad hlavou létá rokenrol. Poté se ke kapele připojili milí hosté – bývalí členové Citronu Václav Vlasák and Jaroslav Bartoň, kteří si s kapelou zahráli několik hitů z kultovního alba Radegast (1987). Oficiální set zakončily skladby V řetězech spoutaní a Zahradní slavnost, v přídavku si fanoušci vytleskali hity Schoulená a Ocelové město.

Tento koncert byl opravdu skvělým začátkem celé koncertní šňůry, atmosféra v MeetFactory byla strhující. A věřím, že mnoho fanoušků si koncert určitě velmi rádo zopakuje alespoň ještě jednou.

Text a foto: Toby