Therion odehráli v Praze fascinující koncert připomínající metalovou operu

Therion, Thomas Vikström/foto: Petr Hanč

Švédští Therion, kteří patří mezi první symphonic metalové kapely, odehráli v polovině března v pražském klubu MeetFactory koncert v rámci turné k nové desce Leviathan III. Sekundovala jim mladá finská kapela Satra.

Finská Satra nažhavila fanoušky tvorbou ze svého prvního alba

Oproti většině posledních akcí se v sále tentokrát netísnila hlava na hlavě, což jistě mnozí příchozí ocenili. Krátce před osmou hodinou spustily aplaus fanoušků první tóny písně From the Night finské symphonic metalové čtveřice Satra. Její na poslech příjemný hudební projev dokreslovaly klávesové samply. Zpěvačka Pilvi Tahkola připomněla, že kapele nedávno vyšlo debutové album Sand of Time. Během některých chytlavějších pasáží se jí povedlo roztleskat část fanoušků pod pódiemV závěru pětačtyřicetiminutového setu představila Pilvi členy kapely, všichni společně se pak s fanoušky rozloučili skladbou Golden City.

Koncert Therion připomínal metalovou operu, setlist byl postaven zejména na trilogii Leviathan

Sedmičlenná sestava švédských Therion nabídla od začátku do konce jeden krásný a majestátní koncertní zážitek. Po úvodní skladbě The Blood of Kingu se v plné své síle začaly projevovat vokální schopnosti zpěvaček Lori Lewis a Rosalíe Sairem, které disponují mohutnými soprány. Ty spolu s hlasem frontmana Thomase Vikströma vytvářely úžasné harmonie, které v refrénech doplňovali také kytarista Christian Vidal a basista Chris David. Therion pokračovali novými skladbami z trilogie Leviathan I, Leviathan II a Leviathan III, řada přišla třeba na krásnou věc Ruler of Tamag nebo tajemnou Tuonelu. Následovaly dvě převzaté skladby ve francouzštině. Při první z nich, tedy Mon Amour, Mon Ami od Marie Laforêt se Rosalía procházela po pódiu s růží a s Lori se střídaly v jakýchsi námluvách či svádění frontmana Thomase. Druhou převzatou pak byla La Maritza od Sylvie Vartan. Následovala titulní skladba nového alba Leviathan III o bájném mořském démonu.

V repertoáru nechyběly epické balady ani rychlejší skladby, fanoušci kapele pomáhali se sborovými zpěvy

Už tak vyšperkovaný hudební projev dokreslovaly samply včetně sborů, ty na výzvu Thomase ještě umocňovali fanoušci, což chvílemi vytvářelo až elektrizující atmosféru. Na úspěšné album Secret of the Runes z roku 2001 jsme zavzpomínali při skladbách Asgård a Ginnungagap. Během krásné balady Siren of the Woods třímala Rosalía lucernu, a mnozí fanoušci se nechali unášet krásnou atmosférou této téměř desetiminutové skladby. Z trilogie Leviathan kapela zařadila do setlistu ještě svižnější skladbu Aeon of Maat, a také Eye of Algol. S posledními tóny Son of the Staves of Time se všech sedm aktérů pomalu odebralo z pódia, fanoušci si ovšem vyžádali přídavek. Ty nám Therion nadělili hned dva. Po prvním z nich s názvem The Rise of Sodom and Gomorrah pronesl kytarista a zakládající člen Christofer Johnsson krátký projev, ve kterém poděkoval všem fanouškům za podporu. A na závěr jsme se od Therion dočkali jejich největší hitovky To Mega Therion.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč