Letní parket Výrava hostil Škwor, Trautenberk, Cocotte Minute, Visací zámek a další

Škwor/foto: Magda Šotolová

Při pravděpodobně poslední slunečné letní sobotě se na louce u královéhradeckého Letního parketu Výrava sešly obrovské davy fanoušků českého metalu, které se bavily při koncertech kapel Škwor, Trautenberk, Visací zámek, Cocotte Minute, Panoptiko a !V.V.Ú.

Program zahájila punková pětice VVÚ, Cocotte Minute řádili na pódiu i před ním

Už kolem poledne stála podél areálu téměř nekonečná řada karavanů a aut, u nichž mnoho natěšených rockerů kempovalo nebo stanovalo, mnozí plánovali zůstat až do nedělního rána. Vždyť počasí vyšlo na první zářijovou sobotu opravdu nádherně! A tak se po dvanácté hodině areál i parkoviště začaly pomalu plnit a na pódiu se připravoval frontman Štěpán Málek se svou kapelou !V.V.Ú. Jak jsme u něj zvyklí, běhal po pódiu ze strany na stranu jako zamlada, zatímco areálem zněly punkové riffy skladeb z debutové desky pojmenované po kapele samotné. Nechyběla coververze písně Tři kříže, která často zdobila i koncerty N.V.Ú.

Na tahu byli dále crossoveroví mistři Cocotte Minute, kteří v programu nahradili Krucipüsk, jejichž frontman Tomáš Hajíček ještě pokračuje v rehabilitaci. Cocotte Minute přijali svoji roli s grácií, po odeznění intra to odstartovali skladbou Srdce, hned nato zahráli hitový singl Řeka. Při songu Králům koruny skoro celá kapela naskákala na sadu bicích, fanouškům punku udělala radost vtipná Punk Off Kha. Frontman Zeller si pak skočil mezi fanoušky pod pódiem, kde zorganizoval wall of death. Ke konci koncertu přišly na řadu i další hitovky jako Kopem nebo Můj čas.

Visací zámek se padesátky nebojí, Trautenberk měli připravený závěrečný ohňostroj

Visáčům nechyběl na pódiu traktor, do kterého má stylizovaný svůj kopák bubeník Jirka „Sweet“ Pátek. Ten vypustil páru z komínu a předeslal tím úvodní píseň, kterou byla jedna z punkových hymen, tedy Traktor. Frontman Hony vznesl dotaz, komu ze zde příchozích ještě nebylo padesát, což je dle jeho mínění zlom, od kterého už je život jen lepší. A právě to veselé „Ku*va drát, padesát“ se potom několikrát neslo areálem za doprovodu divokého poga kousek před pódiem. Do svého setu zařadili Visáči i dlouho nehrané skladby jako Týpí nebo Hymna šibeničních bratří, Hony v pauzách mezi písničkami několikrát předvedl svůj básnický um při přednesu svých vtipných a ironických básní. On i kytarista Pixiess si často vystřelovali z fanoušků nebo ze sebe navzájem, což jen přispělo k uvolněné a příjemné atmosféře tohoto krásného dne. A na závěr nám zahráli tematickou píseň Kapela.

Další řádnou dávku legrace jsme si užili s kapelou Trautenberk. Během příprav všech potřebných rekvizit pódium zakrývala opona s nápisem „Umělci se připravují„, po intru z Krkonošských pohádek nás Trautenberk přivítali úvodním songem Buržoust. A jak už to mají v oblibě, tropili si aktéři legraci sami ze sebe i z fanoušků, například vzájemným nasazováním masek různých zvířátek nebo hecováním, jestli je hlasitější pravá nebo levá strana publika. Během hitovky Jelito si mnozí u pódia zaskákali, své místo v setu měla i dlouho nehraná skladba Dej pozor na Satana, kterou zpěvák Luboš Valeček věnoval všem vášnivým houbařům. Chybět nemohlo opěvování krásy poněkud korpulentnější Aničky nebo wall of death, kterou si kapela vždy vyžádá. Po závěrečné skladbě Netáhlo se přímo z pódia spustil krásný ohňostroj a celá kapela se pak šla s fanoušky pozdravit.

Škwor stále vylepšují svoji show, Panoptiko se soustředili především na novou desku

Kapela Škwor, pro mnohé příchozí hlavní hvězda tohoto dne, měla opět v zadní části pódia připravenou LED stěnu s projekcí, podél které se táhla řada světelných sloupů. Vepředu pracovala sestava plamenometů, takže se fanoušci v předních řadách nemuseli obávat podvečerního ochlazení. Poté, co kapela v čele s frontmanem Petrem Hrdličkou nakráčela na pódium, celou show odšpuntovala titulní skladba nové desky Sobě věrnej. Petr Hrdlička poté zavzpomínal na staré časy při skladbě Kolikrát, při hitovce Může se stát nejprve nechal fanoušky zazpívat refrén a jejich odezvu pak spokojeně ocenil. Nechyběla ani krásná balada Zapomenutý hříchy z nové desky. Po posledních tónech skladby Poslouchej nás kapela pozvala na trojici předvánočních koncertů v pražském O2 universu. Na závěr pak Škwor zahráli trojici hitovek Pohledy studený, Síla starejch vín a závěrečnou Sraž nás na kolena. A jak to mají fanoušci rádi, refrén Síly starejch vín si oni sami několikrát zazpívali, což se kapele velmi líbilo.

Celý tento mejdan zakončila kapela Panoptiko, jejíž popularita rychle roste. Po intru v podobě skladby Mein Herz brennt (Rammstein) nakráčel na pódium frontman Lord Panoptik se svojí družinou, a společně spustili hitovku Poslední tango. Spolu s kapelou jsme hledali pravdu ve víně při skladbě In vino veritas z nové desky Bohové, pozváni jsme byli na jejich Ďábelský bál nebo Vernisáž. Panoptiko tedy pro nás, arcirockerstvo, jak Lord Panoptik fanoušky často označuje, vybrali především písně z této desky. Nechyběly ovšem hitovky z desky předchozí jako Rasputin, Sancho Panza nebo Gilotina, při kterých multiinstrumentalista přezdívaný Baron von Telephon prokázal svůj všestranný um. S posledními tóny se s námi kapela rozloučila a po představení všech členů nás s přáním dobře prožité noci vyprovodila k odpočinku po tomto náročném a nabitém rockovém mejdanu.

Text: Mates Šimek, foto: Magda Šotolová

Author