Na Rockfestu Dačice zazněla i slovenská hymna

Text: Kateřina Hejčová

Foto: Honza Švanda

 

O posledním červencovém víkendu otevřel Rockfest Dačice brány areálu zámecké zahrady. V příjemném prostředí v těsném sousedství zámku s typickou tyrkysovou fasádou se odehrál i letošní ročník festivalu, který je oproti loňsku zase o krok dál a měl opět hodně co nabídnout.

Rockfest Dačice sestavuje každý rok silný line-up, díky kterému se sem sjíždějí i fanoušci z velké dálky. Dramaturgie si dává záležet na tom, aby program nabídl zavedená, chce se říct až hvězdná jména české rockové a metalové scény, a vedle nich dává šanci mladým kapelám či těm, kteří se v rozpisech tuzemských festivalů zase tak často neobjevují.

Brichta vytáhl řez svojí kariérou

Místo avizované Kaprioly zahajovala festival kapela Ingott v čele s Jurou Šperlem (ex Citron, nyní Limetal). První hvězdné jméno na sebe opravdu nedalo dlouho čekat – hned po nich vystoupil Aleš Brichta.

Ten hraje ve svém letním programu obvyklou směs všeho možného ze své tvorby během různých etap své kariéry: písně Aleš Brichta Projectu, Arakainu (Adrian, Proč, Gladiátor, ..), sólovky, ale došlo i na klasiku Nechte vlajky vlát z období projektu Hattrick. Balada Jsem prý blázen jen od Jiřího Schelingera patří do jeho repertoáru už dlouho, ale nyní předznamenala také podzimní turné obnoveného projektu Zemětřesení.

Thrashmetalový Debustrol byl zajímavým proložením mezi českou rockovou festivalovou klasikou Alkehol, Walda Gang a Harlej. Při setu Debustrolu měl bubeník Harleje Libor Fanta v backstage již postavené bicí, bubnoval na ně simultánně s bubeníkem Debustrolu, který byl zrovna na scéně, a bavil tím celé zákulisí. Podařený páteční večer uzavřel kolem jedné hodiny noční Kern.

Fanoušci si užívali i Mráz(ovou) v zádech

Dalším osvěžením byl klatovský Trautenberk, o který si fanoušci velmi často psali již loni. Tenkrát kapela nemohla přijmout pozvání, letos to však již vyšlo. Kostýmy ve stylu Krkonošských pohádek, vtipné texty a úderný „tanz-metal“, to vše fanoušky prostě baví.

V programech českých festivalů nenacházíme často ani Metalindu. Jedna ze slovenských legend však byla v Dačicích velmi vítaná a na své kořeny nezapomněla ani v setlistu, kdy na českém území znovu zaznělo Nad Tatrú sa blýska, samozřejmě v náležité rockové úpravě.

Limetal je nyní nesmírně ve formě a dokazuje to s každým vystoupením čím dál více. Mašina poháněná od bicích Veronikou Mrázovou jede dál a nezastaví se před ničím – takový dojem museli mít fanoušci, když odcházeli z koncertu ostravské party s Fanym Michalíkem v čele.

O největší šou po stránce rekvizit se tradičně postarala Doga – i ten, kdo její vystoupení viděl poprvé, si musel zapamatovat umělý sníh a toaletní papír. Ve večerním programu ještě vystoupil stále oblíbenější Traktor a celý festival zakončil Krucipüsk, který i v novém složení dokazuje, že má stále co říci.

Arakain pročísl vzduch hudbou i deštěm

Velice tvrdý úvod na poměry dačického line-upu si připravil sobotní den. V jednu nastoupila na pódium kapela X-Core. V tvrdém duchu, i když časem prověřenějším, se pokračovalo dál, když se po nich objevil Arakain.

Během celého jejich setu panovalo skutečně parné počasí, a tak není divu, když se v jeho druhé části při písni Strážci času spustil pořádný liják. Fanoušci ale opět ukázali svou věrnost, v kotli vydrželi a nálada byla výborná, dokonce byly ve vzduchu vidět nafukovací kytary a mikrofon. Set končil tradičně skladbou Apage Satanas a Honza Toužimský neopomněl připomenout, že na podzim jede kapela turné k dvacátému výročí vydání stejnojmenné desky.

Arakain však zanechal svého ducha na festivalu i dál – kapelník Dymytry Jiří Urban ml. vzdal hold kapele svého otce, když na vystoupení netradičně vyměnil svrchní část typického kostýmu Dymytry za bílé tílko s logem Arakainu.

Fronty vzal letos ďas, tak za rok na viděnou zas

Festival však nedělají jen kapely. Festival dělá i spousta zdánlivých maličkostí, které přispívají ke spokojenosti návštěvníků, jež zde tráví dva dny takřka od rána do večera. Oproti loňskému ročníku se zlepšil výběr občerstvení, bylo posíleno sociální zázemí a areál se otevíral dříve, aby se zamezilo případným frontám.

Byl pro to dobrý důvod – na základě atraktivní soupisky kapel přitáhl festival zase o něco více návštěvníků než loni. Je třeba také zmínit ochotu personálu od vstupu přes zákulisí až třeba po kamenné toalety – to vše dělá festival takovým, jaký je a jaký ho máme rádi. Tak příští rok zas!

Author

8 thoughts on “Na Rockfestu Dačice zazněla i slovenská hymna”

  1. Akce super, když bolely nohy dalo se i sednout, což se v minulých letech nestavalo. Škoda, že nejde omezit ježdění aut do stanoveho městečka. Festival by si zasloužil o lepší náramky. Jelikož spousta lidí využívá v sobotu dacicke koupaliště měli sme strach, že se nám roupadnou. Jinak vše ok a příští rok zase

Napsat komentář