Thrashoví titáni Slayer se přijedou rozloučit i s českými metalisty

Radost pro české fanoušky thrash metalu

Už to vypadalo, že budeme muset podniknout výlet do Vídně nebo do Německa, abychom zastihli Slayer na jejich posledním turné. Ale sotva uběhlo pár dní od těchto termínů, přidali Slayer jeden z rozlučkových koncertů u nás v Praze. A to v pražské Tipsport Aréně 25. června 2019. Pokud je to opravdu rozlučka, tak jim při ní bude sekundovat další legenda Anthrax.  Za tento počin je třeba pořádající agentuře Live Nation poděkovat. Udělala velikou radost milovníkům thrash metalu.

Změny sestavy se nevyhnuly ani Slayeru

Před šesti lety kapelu zasáhla smutná událost, když zemřel zakládající člen, kytarista Jeff Hannemann, na selhání jater. Nedávno předtím byl vyhozen jiný zakládající člen, bubeník Dave Lombardo. Stále je tu ale tvrdé jádro ve složení Tom Araya a Kerry King.

Slayer má na kontě dvanáct alb

Slayer vznikli v roce 1981 v Kalifornii. Byli tedy součástí tzv. „Bay Area Thrash Metal„, jakož i „Big Four of Thrash Metal„. Ze všech těchto čtyř byl ale jejich styl nejagresivnější, nejrychlejší, nejsyrovější. Na rozdíl třeba od Metalliky určitě nelze očekávat pomalé balady, ale pouze pořádný thrash metal. První album „Show No Mercy“ spatřilo světlo světa v roce 1983 a má dalších 11 následovníku. Nejpodstatnějším z nich se považuje rozhodně „Reign in Blood“ z roku 1986. To obsahuje opusy žánru jako Raining Blood, Angel od Death nebo Postmortem. Stejně tak „South of Heaven“ (1988) nebo „Seasons in the Abyss“ (1990) se setkaly s velmi pozitivními ohlasy a prodávaly se ve velkém.

Poslední album „Repentless“ bylo vydáno před třemi lety a ukázalo se, že to je stále ten řízný thrash metal, na který jsme od Slayer zvyklí. Slayer vydrželi nepřetržitých 22 let ve stejné sestavě. V roce 2013 nahradil zesnulého Jeffa Hannemana kytarista Gary Holt z amerických Exodus a místo Davea Lombarda sedl za bicí Paul Bostaph, který už v minulosti ve Slayer hrál.

Opravdu se chystá Slayer skončit ?

Není úplně jisté, zda jde o poslední turné, protože už jsme tu měli mnoho kapel, které „končily a stále končí“ třeba už několik let. Nicméně by bylo určitě škoda nepřijít se rozloučit s jednou z kapel, které jsou definicí thrash metalu. Vstupenky jsou v prodeji od 5.12. v 10:00 a určitě půjdou rychle na odbyt. Kdo chcete být při této velkolepé události, buďte v tento čas ve střehu.

Fotografie jsou použity z posledního vystoupení skupiny Slayer na Masters of Rock v roce 2016.

Text: Mates Šimek

Foto: Honza Švanda

Napsat komentář