Pražský výběr v Mahenově divadle v Brně: kombinace, která se nebude opakovat

Rockeři na prknech tak vážených, jako je Mahenovo divadlo v Brně? Proč ne. V neděli 9. 12. se tento kulturní stánek rozezní tvrdšími tóny. Jedinečný koncert na místě, kde Pražský výběr vystupuje poprvé a naposledy.

Pražský výběr je mezi našimi kapelami legendou. Dlužno dodat, že v personálním obsazení se během čtyř desetiletí fungování kapely vystřídal opravdový „výběr“ české rockové scény. Samozřejmě v tom nejlepším slova smyslu a mnozí setrvali na svých postech od začátku až do dnešních dnů. V pomyslné kronice Pražského výběru se objevují jména Michal Pavlíček, Michael Kocáb, Klaudius Kryšpín, Jiří Hrubeš, Vilém Čok či Ondřej Soukup.

 

Jejich tvorba byla inspirována tehdejší tzv. novou vlnou. V kontextu české hudební scény byla jedinečná – hledala vždy něco trochu navíc, nebyla zrovna pro „první signální“ a dráždila tehdejší režimní představitele, což ve finále vyústilo v 80. letech v několikaletý zákaz činnosti.

Kapela však ustála všechny potíže, ty s komunistickým režimem i ty, které vznikaly uměleckým a lidským soubojem výrazných osobností ve svém středu, a přežila až do dnešních dnů. Přijďte si je poslechnout, stále ve vynikající formě, na místo, jež jen umocní tento zážitek, jaký se konkrétně na prknech Mahenova divadla v Brně nebude opakovat.

Fotografie z loňského vystoupení v brněnském Sonu.

Text: Sylva Kaplanová

Foto: Honza Švanda

Author

Napsat komentář