Metalové Vánoce v Brně: Vitacit, Motorband či Gate Crasher vytáhli rockery mezi svátky z tepla domovů

Období takzvaně „mezi svátky“ je trochu zvláštní. Jako by život pořád ještě stál, lidé jsou tak trochu líní…anebo naopak už začínají mít roupy a přemýšlet, kam vyrazit. Sázkou na jistotu pro rockový a metalový národ jsou každoroční Metalové Vánoce v brněnském Semilassu.

Metalové Vánoce jsou již tradiční akcí tohoto kulturního stánku. Minifestival rockových a metalových kapel se koná obvykle 28. 12. a přitáhne davy ze širokého okolí. Hrávají tu totiž nemálo zvučná jména. V minulosti zde vystoupili např. Arakain či domácí Titanic, letos pozvání přijali Vitacit, Motorband, Gate Crasher, Forrest Jump či Regon.

Gate Crasher i Regon

Avizovaní Titanic letos z časových důvodů vystoupit nemohli, brněnské barvy však zdárně hájili další místní – Gate Crasher. Kapela během roku slavila desáté výročí existence svým turné Desetkrát Tour a je znát, že chlapci vyzráli a vyhráli se do dnešní podoby alternativně-rockové grupy, která nabízí českým rockerům trochu víc než obvyklé buch, buch, pivo, jak tomu občas bývá. Však také kapela nezapomněla fanouškům poděkovat za vřelé přijetí: „Brno, DĚKUJEME! Zakončení letošního turné Desetkrát Tour byl naprostej masakr. Jste nejlepší!“

Jako oslavu pojala své účinkování na brněnských Metalových Vánocích i kapela Regon, byla to však oslava trochu jiného druhu: koncertní křest nového CD.

Asi nejtvrdší kapela večera Forrest Jump

Forrest Jump je partička, která hraje na trochu tvrdší notu, než je obvyklý průměr na českých rockových akcích. Vůbec to ale nebylo na škodu, ba právě naopak. V prosinci pánové dokončili úspěšné turné s Arakainem, a i v Brně dokázali, že si je tuzemská metalová jednička vybrala jako support právem. Fanoušci ocenili i obrovské nasazení všech členů, mezi kterými vynikal frontman Michail Fabien.

Motorband to nikdy nevzdal

Motorband je jednou z kapel, která se po nějaké době opět výrazněji přihlásila o slovo. Fanoušci tvrdé muziky zajisté již stačili v listopadu zhlédnout na TV Rebel dokument Motorband Restart s podtitulem Příběh kapely, která to nikdy nevzdala. Věrní jim zůstali i jejich fanoušci, kteří o sobě v Brně taktéž náležitě dávali vědět a připravili Motorbandu náležitou atmosféru.

Večer zakončil Vitacit

Vitacit po určité době chytil další dech a se dvěma zpěváky v čele, Danem Horynou a Fanym Stehlíkem, pojal další etapu své hudební dráhy způsobem „pozvolna, ale jistě směrem výš“. Brněnské Metalové Vánoce byly další sympatickou zastávkou na jejich opětovné cestě vzhůru. V line-upu byli v pozici headlinerů, takže se na ně dostalo jako poslední. Ani drobné technické potíže, kvůli kterým se přestávka trochu protáhla, nikomu nevadily, protože koncert to fanouškům bohatě vynahradil. Jediné, co některé přítomné trochu mrzelo, byl fakt, že se nepořádala žádná autogramiáda, jak tomu někdy bývá.

Text: Petr Dio, Sylva Kaplanová

Foto: Petr Dio

Napsat komentář