Kapela Traktor rozehrála šachovou partii napříč českými halami

Bezmála pět set kilometrů jsem naharcoval po prvních koncertech téhle rockové smečky, abych se přesvědčil, že jejich řeči typu „dát fanouškům něco navíc“ nebyly jen plané kecy, jak to většinou bývá. Musím ale smeknout klobouk, což udělám rád, poněvadž nekecali. Nekecali.

Poslední přípravy před startem

Ve středu jsem byl účasten generální zkoušky stavby, kterou pověřená agentura ZL Production zvládla bez jakýchkoliv potíží. Stavbu si přijel zkontrolovat i Pavel Balko, který si rád počkal i na roubování vizualizací na LEDku. TRAKTOR nechtěl jet halové turné s nahou stage, ale chtěl fanouškům nabídnout i vizuální krmi v podobě projekcí na stěnu speciálně navrhnutou pro Tour ŠACHOFFNICE 2019. Takže riggeři, technici, i bedňáci mohli rozehrát svůj koncert s hudbou dunícími case, cinkáním hliníku a řehtáním západek na závěsech. Dráteníci měli také napilno, ale byla to symfonie.

Ve čtvrtek se do DEPO 2015 dokodrcala i kapela, aby si střihla několik koncertů v jeden den a vizuály se doladily do posledního pixelu. Ty dělal střihoruký Cyrill Široký, kterého fanoušci mohou znát z tvorby klipů pro tuhle grupu, ale i jiných projektů špičkových českých kapel.

Páteční večer v Plzni

V pátek jsem přijel už do vyhřátého DEPO 2015, kde se schizofrenně jdete do backstage ochladit až na chřipku a na place ji můžete vypotit… Asi v plzeňském DEPO 2015 ví, že zpěváci mají mít chladnější vzduch na hlasivky…. Takže s kapelou čouda, pár vtípků, které lítaly vzduchem, což mě na téhle kapele moc baví.

Na place už řádili výborní FORREST JUMP, kteří jedou s kapelou jako support a fanoušci je berou jako oblíbené parťáky. Po rychlém vyklizení pódia kapela při zateměné hale vstoupila na stage. Dvanáct set řvoucích lidí, to je slušné přivítání. A TRAKTOR ho dostal. První pecky odsypaly a při třetí kapela využila joke pro ty, kteří se nechali slyšet, že to kapela přijela „vyholit“ s minimálními náklady a nahou stage. Backdrop spadl a šachovnice se mohla rozzářit.

Bylo potěšující, že si lidé moc užili nabroušený zvuk z velké aparatury, i když někteří stáli a nechali se unášet hypnózou z obrazovky. TRAKTOR to do lidí sypal ve velkém stylu a lidé jim to ve velkém stylu opláceli. Vesměs se odehrálo to, co každý čekal, a večer končil chytlavými Katakombami, které asi málokdo vyžene do rána z hlavy. Takže domů jelo asi hodně spokojených lidí pobrukující si tuhle pecku.

V sobotu pro změnu v Českých Budějovicích

Do Českých Budějovic jsem vyrazil s pořádným předstihem, který jsem záhy ztratil u pangejtu mezi poli. Na píchlém kole jsem zlomil tři klíče, takže cesta za zábavou, se proměnila v klasické nadávání a následnou těžkou nohu.

Hala v Budějkách, to už je jiná. Zaparkované kamióny na hale za stage udělají ten pravej dojem, že „je to velký“… Forresti, pár cvaků na nastřelení foťáku a…ze šatny vychází kapela. Přivítání, cígo, vtípky…klasika… Let’s GO!!!

První pecky, padá backdrop…šachovnice jede, akorát na ni řve už přes dva tisíce lidí! Je to rachot, je to nátěr, je to jiný, ale je to furt ten TRAKTOR, kterej má každej jejich fanoušek v srdci, i když se může prát s tím, že kapela přitvrdila. TRAKTOR přitvrdil, a je to dobře. Přitvrdil, ale netlačí na pilu a zbytečně nežene nic do extrému. Je vidět a slyšet, že si to kapela i fans užívají.

Těm, co to rádi velké, jen poradím: Tohle byla menší varianta, ale Ostrava a Forum Karlín… To už bude FULL SIZE… Ochutnejte, užívejte!

Text i foto: Josef Beník

Author

Napsat komentář