Dream Theater má pro své fanoušky velmi očekávané překvapení

Kapelu Dream Theater není potřeba blíže představovat, za více než tři dekády svého působení na progmetalové scéně si vytvořila silnou fanouškovskou základnu doslova po celém světě. V České republice vystupují rádi a často, naposledy jsme je měli možnost vidět naživo před dvěma lety (6. února 2017) ve Foru Karlín, kde se zastavili v rámci Images, Words & Beyond Tour. Jak už název napovídá, jednalo se o turné na počest 25. výročí vydání jejich komerčně neúspěšnějšího a fanoušky stále nejoblíbenějšího alba Images and Words (1992). Fanoušci – pamětníci oprášili památeční trička s hořícím srdcem (šťastní ti, kdo se do nich stále ještě vešli) a užili si téměř tříhodinovou oslavu toho nejlepšího, co z dílny těchto geniálních muzikantů vzešlo.

A jelikož tahle all stars kapela očividně ráda slaví i koncertuje, rozhodla se ve stejném duchu oslavit i 20. výročí vydání jejich 5. alba Metropolis Pt. 2: Scenes from A Memory (1999). Ale ještě předtím, než na konci února vyrazí na turné po Severní i Jižní Americe, čeká je příjemná povinnost – vydání nového, v pořadí již 14. studiového alba. To se objeví na pultech právě dnes a nese název Distance Over Time. Členové kapely na svých sociálních sítích postupně zveřejnili malou ochutnávku v podobě tří písní z této desky – Fall into The Light, Untethered Angel a Paralyzed. Zaujme vás zejména videoklip ke druhé z nich, který byl sestavený z fanoušky oblíbených záběrů pořízených při nahrávání desky a na němž je možné sledovat virtuozitu jednotlivých členů kapely pěkně zblízka.

Na rozdíl od poslední desky The Astonishing (2016), monstrózního koncepčního opusu, který autorský tandem Petrucci & Rudess sepisoval téměř tři roky, zvolili DT při tvorbě nového alba jinou taktiku. Pronajali si hudební studio Yonderbarn v Monticello, tedy co by klackem dohodil od New Yorku. Všichni najednou se do studia vybudovaného vprostřed divočiny nastěhovali a společně vrhli do tvorby nového materiálu. O tom, že jim tento dosud nevyzkoušený tvůrčí systém vyhovoval, svědčí fakt, že látku na nové album měli připravenou za pouhých 18 dní. Od následného nahrávání alba je pak vyrušila už jen občasná návštěva jelena nebo medvěda.

Ohlasy na nové album Distance Over Time jsou veskrze pozitivní. Zahraniční recenzenti, kteří měli možnost poslechnout si a zhodnotit album v předstihu, nešetří slovy chvály a dokonce neváhají přirovnávat náladu nového alba k tomu nejlepšímu, co bylo k nalezení na ikonických albech Images And Words a Awake. Dream Theater přitvrdili a po všech odbočkách, které kdy udělali z přímé cesty progresivního metalu, se opět vrátili tam, kde je mají fanoušci nejraději.

My budeme mít možnost užít si partu kolem Johna Petrucciho naživo už 14. července na Masters of Rock. V rámci již zmíněného turné Distance Over Time Tour 2019 s podtitulem Celebrating 20 Years of Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory vystoupí ve Vizovicích jako jeden z headlinerů festivalu. Dle slov samotného Petrucciho se můžeme těšit na staré osvědčené hity, na songy z nového alba Distance Over Time a samozřejmě také na části Scenes From A Memory.

Lístky na tuhle podívanou si můžete zajistit v předprodeji na stránkách mastersofrock.cz

Text: Magda Šotolová

Foto: Jaromír Zajda Zajíček

Author

Napsat komentář