Faerští Vikingové Týr vyrážejí dobýt Evropu, zastaví se i ve Zlíně

Dánští Týr, jedna z předních kapel folk-viking metalového odvětví, se po pár letech opět vrací do české republiky – 20. dubna vystoupí ve zlínském Masters of Rock Café. Co se festivalů týká, posledně jsme s nimi měli tu čest na hodonínském Made of Metal, který bohužel po dvou letech zanikl.

Mytologové na turné

Týr započali svoji hudební dráhu v roce 1998. Název pochází ze jména norského boha války. To napovídá, že v jejich tvorbě se vše točí kolem severské mytologie, vikingských válečných výprav a ód na nejrůznější božstva. Dosud nás potěšili osmi studiovými alby, a s letos vydaným „Hel“ vyráží na evropské turné ve společnosti žánrových soukmenovců, maďarské Dalriady a nizozemských folk metalových Heidevolk.

 

Folkmetal na entou

Od samých začátků v Týru působí zpěvák a kytarista Heri Joensen a baskytarista Gunnar H. Thomsen, jinak se zde prostřídala řada dalších muzikantů. Na svých turné jsou často doprovázeni spřátelenými kapelami s podobnou tématikou, jako jsou Ensiferum, Amon Amarth, Finntroll nebo Skálmöld, Vždy tedy můžeme očekávat pořádnou porci folk metalové muziky, které nenechá jediného nadšence tohoto žánru stát v klidu na jednom místě. Stačí si vzpomenout třeba na loňské vystoupení Heidevolk na festivalu Rock Heart, kdy i přes celkem brzkou hodinu bylo pod podiem pořádně prašno a o stage diving a circle pity rozhodně nebyla nouze.

 

Týr roztancují Masters of Rock Café ve Zlíně

Takže v sobotu 20. dubna očekávejte ve zlínském Masters of Rock Café pořádně divoký folk metalový mejdan ve společnosti těchto tří velkých jmen, kdy rozhodně nebude nouze o pořádnou zábavu a tancovačku, tak jak už u těchto kapel bývá zvykem.

Vstupenky jsou stále v prodeji, a kdo by se chtěl před koncertem, jak se říká, „rozehřát“, den předtím se zde prožene brazilské dámské trio Nervosa

Text: Mates Šimek

Foto: facebook kapely Týr

 

Napsat komentář