Rammstein v Praze zapálili ohně nejen na pódiu, ale i v nás všech

Ve dnech 16. a 17. července jsme u nás přivítali německé industrial metalisty Rammstein. Obrovská popularita kapely a velmi rychle vyprodané koncerty jsou důvodem, proč u nás vystoupili hned dvakrát. A že bylo opravdu co poslouchat a hodně, hodně na co se dívat.

Ohromující pódium

Ti, kdo čekali od brzkých hodin u vstupů, mohli využít služeb nedalekého McDonaldu, nákupního centra Eden v těsné blízkosti a k dispozici byly i suché záchody. Po vpuštění návštěvníků dovnitř byli všichni ohromení obrovským pódiem, v jehož zadní střední části stála vysoká věž se zavěšenou projekční stěnou. Po stranách se tyčily obří kruhové konstrukce se světly a prostor do obou stran rozšiřovaly světelné stěny. V přední části ve středě bylo šest znaků skupiny vedle sebe a prostory pro oba kytaristy Richarda Z Kruspeho a Paula Landerse byly kryty konstrukcemi z ocelových plechů. Zadní část byla krytá střechou plexiskla.

Duo Jatekok překvapilo instrumentálními klavírními verzemi písní Rammstein

Mnozí si jistě nevšimli malého pódia pod jednou ze světelných věží. Na této malé stage se představila dvojice dívek známá jako Duo Jatekok. Obě tyto pohledné dámy zahrály na klavír několik skladeb Rammstein v instrumentálním provedení. V takovéto neobvyklé podobě jsme slyšeli například Du Hast, Sonne, Ohne Dich nebo Mein Herz Brennt.

Show už od nástupu

Pak bylo již vše připraveno na to, na co všichni čekali. Při nástupu muzikantů po zadní věží vyjela projekční stěna s logem kapely vzhůru, a poté, co Christoph udeřil do činelů, se ozvala mohutná exploze, po které koncert odstartoval novou skladbou z letošního alba RammsteinWas ich liebe. Při té se z obou kruhových světelných obručí řinula mračna hustého šedého dýmu.

Žhaví a žhavější

Druhou skladbou byla stará známá Links 2-3-4, při které celá kapela pochodovala do rytmu a publikum mělo možnost si při refrénu pořádně zařvat. Třetí v pořadí byla další nová skladba Tattoo pojednávající o procesu a vášni tetování. Při té se ze světelných stěn spustily červené prapory s logem kapely. Při dalším starším sognu Sehnsucht o sobě daly vědět první plamenomety kolem obou kytaristů. Při pátém songu Zeig dich, což znamená německy „Ukaž se“, byly spuštěny i přední plamenomety, což jistě dávalo zabrat fanouškům v prvních řadách a příslušníkům ochranky pod pódiem.

Die Puppe = Panenka

Nová skladba byla opět vystřídána starší – Mein Herz brennt. Till Lindemann měl přitom na hrudi přidělanou světlici chrlící červené jiskry. Nový song Puppe začal tím, že si Till nasadil na oko minikameru, jejíž obraz se následně přenesl na produkci, takže to, co viděl Till, viděli i všichni přítomní. Přivezl si na pódium obří kočárek, ve kterém ležela panenka. Z kočárku později začaly šlehat vysoké plameny, zatímco panenka „křičela“ a „krvácela“. Z ní následně začal proudit proud černých konfet jako „popel“, ke kterému se přidala i další konfetová dělá pod pódiem, což způsobilo mohutný a hustý déšť černých papírků.

DJ Richard

Osmým songem v pořadí byl Heirate mich, který Rammstein hrají na tomto turné vůbec poprvé od roku 2001. Rovněž se jedná o známou klasiku. Při další nové věci, písni Diamant, si k sobě sedli Flake, Oliver a Till, zatímco zbytek kapely se odebral dozadu. Poté přišli všichni kromě Tilla a Richarda na pódium v černých oděvech, na kterých byli po ose těla narýsovaní stick panáčci, kteří různě svítili a blikali, zatímco oni při tom tancovali. Projekční plocha se stáhla dolů a místo ní vyjel vzhůru Richard s DJ pultem, v černých brýlích a bílém chlupatém kabátě. Na jeho muziku zbytek kapely tancoval.

Jen do něj…plamenometem

Po této taškařici přišel na řadu song Deutschland, který byl z nové desky zveřejněn jako první. Klip se setkal s různými ohlasy, Rammstein byli kvůli němu i nařčeni z nacismu. Text i klip pojednávají o německé historii a lásce k Německu. Pódium bylo zahalené převážně do červené barvy. Druhou polovinu koncertu načnul symbolicky druhý zveřejněný song z nové desky, Radio. Při refrénu velká část publika skákala a oba světelné kruhy praly do fanoušků intenzivní bílé světlo. Následovala další klasika, a sice Mein Teil, při které Till přivezl na pódium obří kotel, ze kterého vykoukl Flake poté, co Till odklopil víko. Na jeho běžícím pásu při klávesách místo něj chodil Paul. Till následně přišel s menším plamenometem, kterým kotel nahříval, potom přišel s větším, a následně byla Flakeovi nasazena nehořlavá kukla a Till se oběma plamenomety opřel přímo do něj.

Rammstein si v publiku zajezdili na člunech

A kdo by neznal Du Hast? Tento ikonický song nechal Till z části odzpívat fanoušky, a byl to až elektrizující pocit, když celý vyprodaný stadion zpíval společně. Till přitom vystřelil několik rachejtlí z jakéhosi „svícnu“, který mu byl přinesen. Po Du Hast přišla na řadu Sonne, při které se všechny plamenomety včetně těch na zadních třech světelných věžích daly pořádně do práce. Jedná z těch pomalejších věcí, Ohne Dich, v pořadí patnáctý song, byla následovaná krátkou pauzou. Mnoho přítomných pozvedlo zapalovače nebo rozsvícené mobilní telefony. Během pauzy zachycovala projekce záběry kamer na pódiu, takže lidé v předních řadách se zde mohli vidět a viděli je i všichni ostatní. Následně se přítomnost celého Sinobo Stadionu upřela k malému pódiu, kde se znenadání objevila celá skupina spolu s Duo Jatekok a dali si spolu klasiku Engel, při které hrály pouze oba klavíry, zatímco Rammstein vzali do ruky mikrofony. Na projekci též běžel text písně. To umožnilo celému stadionu zpívat spolu se skupinou, což ještě vylepšilo atmosféru. Poté byla z této stage vypravena čtveřice nafukovacích člunů, která plula po lidech směrem k pódiu. Richard plul sám, Flake jel s Paulem, zatímco Christoph a Oliver sami. Richard přitom rozházel kolem sebe několik autogramů. Na pódiu je čekal Till s cedulí Willkomen (Vítejte) a po přinesené traverze následně skupina přišla zpět na pódium.

Rammstein i barevní

Tento kousek byl předzvěstí dalšího nového songu – Ausländer, jehož klip je necenzurovaný a rovněž místy velmi kontroverzní. Till při refrénu vystřídal hned čtyři jazyky. Další velmi stará věc, Du riechst so gut, zahalila pódium do zelené barvy. A hned po ní dobře známá Pussy. Song, kvůli kterému mají Rammstein zakázáno hrát například v Bělorusku. Při prvních tónech byla před pódium přivezena mohutná kovová replika pánského přirození, na niž Till usedl, a zatímco zpíval, spustil kanonádu mýdlové pěny, která zasypala většinu stojících fanoušků. Do tohoto proudu se následně přidalo několik děl, ze kterých proudil déšť bílých konfet. No, nezávidím příslušníkům úklidové čety.

Plamenomet do osmi směrů

A byla před námi poslední dvojice songů – Rammstein, se stejným názvem jako skupina, při které oba kytaristé měli k nástrojům přidělané plamenomety, jimiž vysílali mohutné ohnivé sloupce ve vzduchu proti sobě, zatímco Till měl na zádech rozvětvený plamenomet, který sálal do osmi směrů. Posledním songem byla rovněž velmi známá Ich Will, která též celý stadion rozezpívala. Před závěrečným refrénem Till zakřičel „Ruce nahoru!“, tak jako před dvěma lety na tomto samém místě. Skupina se následně rozloučila dlouhou poklonou a Till to poté zkrátil, když poděkoval fanouškům nejprve česky, pak anglicky a následně německy.

Díky!

Co říct na závěr? Rammstein předvedli úchvatnou show, ať už po hudební, či vizuální stránce, a v širokém zastoupení předvedli své nové album, na které jsme čekali dlouhých deset let. Ale jak je vidět, to čekání se opravdu vyplatilo. Tak doufejme, že brzy budeme mít to štěstí je u nás opět přivítat.

Text: Mates Šimek, Foto: Standa Vybíral (mobilní foto, akreditaci na focení dostalo velmi málo medií)

Napsat komentář