Sum 41 na své desce Order in Decline šťourají do politiky i odhalují osobní záležitosti

Sum 41 vydali minulý měsíc již sedmé album s názvem Order in Decline, které zatím sbírá vesměs pozitivní hodnocení. Na tomto albu se muzikanti nevyhnuli určitým politickým vyjádřením, jak je tomu u nich po celou dobu jejich existence zvykem, ale také otevírají osobnější témata.

Kritika prezidenta Trumpa i problémů ve společnosti

Ačkoliv sama kapela říká, že cílem nebylo napsat politicky zaměřenou desku, stále zůstává, že byli aktuálním děním v USA ovlivněni. Tohle tvrzení dokazuje třeba song 45 (A Matter Of Time), který je přímou kritikou současného prezidenta Donalda Trumpa. Celkovým poselství mělo být hlavně poukázání na obecné problémy ve společnosti, jako je nenávist a rasismus.

Klipová balada Never There

Jeden ze songů, který se na desce objevil, je velmi emotivní balada Never There, k níž vyšel i klip. Je to nejdelší song alba a zároveň jedna ze dvou pomalejších skladeb, která se zde vyskytuje. Obě pomalejší písně najdete ve druhé polovině desky.

Celou skladbou provází akustická kytara a upřímné klavírní intro. Jako u většiny skladeb kapely je skladatelem frontman Deryck Whibley. V tomhle případě se ale jedná o – pro něj – velmi osobní píseň. Jak klip napovídá, týká se jeho dětství a toho, že nikdy nepoznal svého otce. Uvidíte v něm (v herecké podobě) jeho samotného jako malého kluka i jeho matku.

Deryck Whibley popisuje pozadí vzniku písně

V jednom z rozhovorů se ke skladbě i vyjádřil – a jeho vlastní slova nejlépe popisují okolnosti jejího vzniku. „Nikdy jsem takovýhle song neplánoval napsat, ale prostě to ze mě nějak vytrysklo. Nejdřív jsem se tomu bránil, ale nakonec to nešlo zastavit. Bylo mi jasné, že píši o svém otci, kterého jsem nikdy nepoznal, což bylo celý život téma, o kterém nějak nepřemýšlím a nezabývám se jím. Nikdy mě to nijak netrápilo a když jsem se zamyslel nad tím, proč tomu tak bylo, tak jsem si uvědomil, že to vše bylo díky mé matce, která je skvělá a mám s ní opravdu pěkný vztah. Celý můj život byla vždy silná jako matka samoživitelka, že jsem nikdy neměl potřebu dělat si starosti o otce.“

Text: Edita Šírková, foto: web kapely Sum 41

 

Napsat komentář