Mezinárodní deathmetalové komando se ve Futuru s ničím nepáralo

Aborted, Futurum Praha

Zkraje týdne se v pražském Futuru sešlo několik set fans nejtvrdšího metalu, aby si užili koncert dvou deathových velikánů a relativního nováčka. Kdo i poté zřetelně a čistě slyšel, může říct, že vydrží všechno!

Baest překvapili svou profesionalitou a představili novou tvorbu

Krátce před půl osmou se na pódiu shromáždila finská deathmetalová pětice Baest. Pro tuto zemi sice poněkud nezvyklý žánr, ve kterém excelují spíše jejich švédští sousedé, nicméně Baest opravdu ukázali, co je v jejich silách. Velmi pohledná byla souhra obou kytaristů Lasseho Revsbecha a Svenda Karlssona. Většinu jejich setu tvořily songy z loňské desky Danse Macabre, kvantitativně téměř totožně byla zastoupena i jejich letošní novinka Venenum. Na poslední song Marks of the Undead si poté pozvali zpěváka Aborted, Svena de Caluwé. Na to, že Baest fungují teprve čtyři roky, působili velmi profesionálně a mají nakročeno hodně vysoko.

Aborted tentokrát v pěti: Nebojí se ani mrtvolných dekorací

A poslední jmenovaný rozpoutal se svojí družinou opravdové peklo. Nejprve došlo k totální přestavbě pódia, kdy po stranách bubeníka stanuli dva kostlivci, oba uzavření ve skleněných rakvích, jednomu zbyly i oči. Pro efekt byli i řádně nasvětleni. V jejich blízkosti se tyčila torza dvou hlav nabodnutých na kůlech. Po relativně nenápadné klávesové hudbě puštěné z playbacku se najednou zatmělo a Aborted, doprovázeni i druhým kytaristou, začali pořádně zatápět pod kotlem.

Sven de Caluwé: „Chci vidět pořádnej headbang a ten největší circle pit!“

Svůj koncert odpálili Aborted titulním songem z nové, letos vydané desky TerrorVission. Sven se často dostával do těsného kontaktu s lidmi v předních řadách a každou chvíli od fanoušků vyžadoval mohutný headbang a circlepit. V celém klubu bylo najednou velmi rušno a hlavně pořádné vedro, když se hordy metalistů proháněly dokola. Krátce před koncem koncertu Sven poděkoval všem zde přítomným za přízeň, nazval Prahu hlavním městem death metalu, a rovněž vysekl poklonu i našemu největšímu metalovému festivalu Brutal Assault, na jehož vyprodaném ročníku si Aborted letos zahráli. Na řadu přišla i wall of death, a na jeden z posledních songů si na oplátku pozvali zpěváka Simona Olsena z Baest. Tento masakr byl zakončen dvojicí starších songů Threading on Vermillion Deception a The Saw and the Carnage Done.

Entombed A.D. jsou zárukou kvalitního death metalu, drží se svých počátků

Následovala delší pauza, zatímco se na pódiu připravovalo vše potřebné pro headlinera tohoto večera – Entombed A.D. Tato kapela je postavena na základech švédské deathmetalové legendy Entombed, která se řadí mezi první kapely svého žánru. Hrají převážně vlastní tvorbu, ale dají vždy vzpomenout i na něco ze svých „kořenů“. Na rozdíl od Aborted bylo při jejich koncertě pódium vybaveno poměrně skromně, jak u těchto starších kapel bývá zvykem – a o pár chvil později si všichni zde přítomní mohli užívat pořádnou porci oldschoolového death metalu.

Na začátek rovnou nové album, na závěr i prvotní tvorba legendy Entombed

Stejně jako předchozí dvě kapely, i Entombed A.D. letos vydali novou desku, jenž nese název Bowels of Earth. A právě titulní píseň tohoto alba odstartovala jejich koncert, kdy frontman Lars-Göran Petrov spustil svůj hromující growl. Pozornost na sebe poutal i nový baskytarista této sestavy, jehož ohromně dlouhé vlasy se při headbangingu často křížily s vlasy těch, kteří pařili v prvních řadách. Opět nebyla nouze o časté circle pity téměř přes celý klub. Lars během koncertu rozeslal do davu i několik piv. Došlo i na komický moment, kdy se málem napil vody, kterou se zhnuseným výrazem vrátil na místo a vzal si pivo od jednoho zde přítomných diváků.

Entombed A.D. jeli bez velkých přestávek jeden song za druhým a hned osm věcí bylo od původních Entombed. Ke konci koncertu se všem zde přítomným začaly rvát pod kůži dva songy z jejich první desky Left Hand Path, a sice titulní song a Revel in Flesh. Vše vzalo zasvé s poslední peckou Supposed to Rot, rovněž od původních Entombed.

Nezáleží na tom, co je za den – když metal, tak metal!

Jak je vidno, i death metal má v České republice obří masu příznivců, o čemž svědčí i fakt, že v takových neoblíbených dnech, jako je třeba pondělí, zaplní kluby a dávají do toho svou životní energii, aby podpořili své oblíbené kapely. Byl to velmi divoký, brutální, masakrální – a přitom krásný metalový večer.

Text: Mates Šimek. foto: Facebookový profil kapely Aborted

Author

Napsat komentář