Olympic na Permanentním turné: V listopadu se zastaví v Plzni

Petr Janda, Olympic

Kdo by neznal dnes již legendární hity Olympiku. A ani po tolika letech na scéně kapela neuvažuje o hudebním důchodu. „Permanentní turné“ pokračuje dál a jednou ze zastávek bude 28. listopadu i KD Šeříková v Plzni.

Želva: přelomové album českého bigbítu

V roce 1963 to všechno začalo. Parta kluků začala žít svůj sen o plných sálech. Miloslav Růžek, jeden z prvních členů, zakládá kapelu, tehdy ještě pod názvem Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret). Vedeni kytaristou, zpěvákem a skladatelem Petrem Jandou, vytrvali až do dnešních dnů. Jejich první debutové album Želva je považováno za jedno z přelomových alb českého bigbítu. Později skupina zkoušela i nový směr – heavy metal, ale její nejsilnější polohou jsou melodické rockové písně s kvalitními texty a nápaditými aranžemi.

Pět alb v angličtině

Co se možná tolik neví – Olympic nahrál i pět alb v angličtině, která byla i několikrát oceněna. Mimo jiné jsou držitelé šesti Zlatých slavíků a vstoupili i do Síně slávy českého bigbítu. V roce 2012 skupina oslavila své 50. narozeniny halovou koncertní šňůrou a k této příležitosti vydali speciální kolekci alb.

Permanentní turné

V květnu 2013 přišla pro kapelu velká rána, kdy po koncertě v Karlových Varech zemřel dlouholetý bubeník skupiny Milan Peroutka. Po této tragédii se hovořilo o konci působení kapely, avšak nastup nového bubeníka Martina Vajgla tuto spekulaci vyvrátilo. Kapela v následujících letech natáčí novou trilogii alb Souhvězdí a pravidelně koncertuje v České republice i na Slovensku s programem Permanentní Tour a jen potvrzuje, že nepatří do starého železa. Následující akustické turné Plugged Unplugged sklidilo rovněž veliký úspěch a ukázalo kapelu zase v jiném, komornějším světle.

Padesát pět

V roce 2017 oslavil Olympic své 55. výročí vzniku ve vyprodané O2 Aréně. V následujícím roce pak bylo natočeno nové album Trilobit a na DVD vyšel záznam z výročního koncertu. Za tu řadu let, co se kapela pohybuje na české hudební scéně, prošla mnoha personálními změnami, kdy se v kapele vystřídalo přes dvě desítky členu. Aktuálně Olympic působí ve složení Petr Janda, Milan Broum, Jiří Valenta a Martin Vajgl.

Plní haly i festivaly

Olympic jsou stále kapelou, která plní haly i festivaly. Jejich nestárnoucí písničky se prolínají skrz generacemi. Proto není překvapením, když na jejich koncertě potkáte šedesátníky se svými dětmi a dokonce už i jejich vnoučaty. Kapela na svém Permanentním turné představí písně z nejnovějších alb, ale samozřejmě nebudou chybět ani nejznámější hity jako Dej mi víc své lásky, Želva, Slzy tvý mámy nebo Jasná zpráva.

Text: Ema Moravcová, foto: Honza Švanda

Author