Eluveitie, Lacuna Coil, Infected Rain: Metalová smršť smetla Zlín

Eluveitie

I v předvánoční atmosféře se našel jeden termín, který si metalisté zapsali do svých kalendářů. V sobotu 7. prosince patřila zlínská hala Datart kapele Eluveitie s doprovodem Lacuna Coil a Infected Rain.

Našlapaný line-up a nekonečná fronta

Není to tak dávno, kdy ve zlínské hale Datart proběhla zimní variace festivalu Masters Of Rock. Hned dva týdny nato se chystala akce další. Zlín navštívili známí Švýcaři Eluveitie, kteří sem zamířili v rámci svého evropského turné Ategnatos.

Před začátkem akce se kolem haly motalo menší množství fanoušků, s blížící se hodinou otevření jich přibývalo. Většina z nich ještě netušila, že budou první z těch šťastlivců, kteří se do haly dostanou ještě před začátkem setu první kapely. Otevření bylo stanoveno na šestou hodinu večerní, avšak technickou chybou ze strany pořadatele se dovnitř začalo pouštět až kolem sedmé, což mělo za následek téměř hodinové zdržení a nekonečnou frontu. Nutno podotknout, že spousta fanoušků přijela podívat se právě na první kapelu večera.

Infected Rain: Pestrobarevný anděl Lena s neuvěřitelným hlasem

My jsme měli to štěstí a dorazili jsme těsně před začátkem Infected Rain, kteří měli celý večer otevřít. Parta z moldavského Kišiněva se poslední roky těší čím dál větší popularitě. Kapela vznikla v roce 2008 a od té doby intenzivně koncertuje po celé Evropě. Jednou z pravidelných zastávek je právě naše republika, letos už poněkolikáté. Zpěvačka Lena Scissorhands je známá svým silným hlasovým potenciálem a pestrobarevnou vizáží. Obojí předváděla i sobotu ve Zlíně. Celou show běhala po pódiu, vybízela publikum, a dokonce během jedné z písníček slezla do prvních řad mezi fanoušky, kde odzpívala téměř celou skladbu. Tou dobou se v sektoru pro stání pod pódiem vytvořil slušný circle pit. Kapelu však menší počet fanoušků neodradil a vystoupení si užila v plné parádě. Mohli jsme slyšet novinku Black Gold, The Earth Mantra či hit Orphan Soul.

Temní Lacuna Coil

Lacuna Coil už to s obsazeností haly měli poněkud lepší. Italská perla začala stavět svou kariéru na gothice a přesunula se až do vod alternativního metalu s prvky moderny a údernými kytarovými riffy. Dvojici hlavních tváří tu tvoří charismatická zpěvačka Cristina Scabbia a zpěvák Andrea Ferro. Letos kapele vyšlo navíc nové album Black Anima, které posunulo hranice zase dál. Z novinky jsme zaslechli Layers Of Time nebo chaotickou Reckless. Na většině koncertů nechybí ani cover od kapely Depeche Mode, Enjoy the Silence. Na pódiu to mezi hlavními zpěváky funguje a skvěle se doplňují. Ani zbytek kapely nezůstává pozadu. Zvukově byli Lacuna Coil ten večer opravdu na výši a vybízení fanoušků přineslo kapele slušný ohlas.

Zrzavá kráska a drsňák Chrigel

Po našlapaném vystoupení Lacuna Coil se začalo pódium připravovat pro hlavní hvězdu večera. Hala se v mezičase poněkud vyprázdnila, ale jakmile se spustili první tóny intra, fanoušci se znovu vraceli na svá místa. Na tmavé oponě se rýsovalo nasvícené logo kapely a přesně za ním jsme mohli zahlédnout obrysy jednotlivých členů, kteří se přišli předvést v plné parádě.

Eluveitie nejsou pro české publikum žádnou neznámou. Vrací se k nám pravidelně již několik let, jak na festivalové vystoupení, tak právě na samostatné koncerty. Folk metal je navíc nyní velmi populární žánr mezi fanoušky metalové hudby, a tak není divu, že do Zlína dorazil hojný počet jejich příznivců. A přestože řady Eluveitie před pár lety opustila čtveřice významných hudebníků, jsou to stále oni. Pořád je zdobí chytlavé melodie, drsné Chrigelovy vokály a odkazy na keltskou kulturu.

Na novém albu Ategnatos, které vyšlo letos, už můžeme slyšet zpěvačku Fabienne Erni, která nahradila dlouholetou členku Annu Murphy. Eluveitie působí na podiu odpočatě a svěží, rádi komunikují s fanoušky. Zpěvák Chrigel Glanzmann rád ke každé písni pronesl pár slov a poděkoval fanouškům za jejich přízeň a uspokojivou účast. Bonusem se stalo také oznámení účasti Eluveitie na dalším ročníku festivalu Metalfest v Plzni, což fanoušci ocenili hlasitým potleskem. Závěrem celého večera se stala skladba Inis Mona, kterou si s kapelou zazpívala celá hala.

Celkově se jednalo o velmi vydařený večer, a to i přes problémy, které nastaly během otevření haly. Nezbývá nám než doufat, že se agentura Pragokoncert z této události poučí a v budoucnu můžeme očekávat další skvělé koncertní večery.

Text: Šárka Vlachová, foto: Petr Chán