Doga v Pivovaru Lužiny: v teráriu, unplugged a s Mikulášem

Doga v Pivovaru Lužiny

Přímo na svatého Mikuláše, tedy 6. prosince, slavil Pivovar Lužiny páté výročí svého založení. Hudebně pogratulovat mu přijela kapela Doga, která ho provází prakticky od jeho vzniku.

Jediné místo, kde uvidíte hrát Dogu v teráriu

Doga prostě nesměla na této oslavě chybět. S Pivovarem Lužiny je spjatá natolik, že některé jeho pivní výrobky nesou na etiketách zvučné jméno této skupiny. Jak říká Izzi, frontman kapely: „Restaurace pivovaru Lužiny je jediné místo, kde uvidíte hrát Dogu v teráriu.“ Tím myslí prosklené prostředí restaurace v obchodním domě.
Fanoušky Dogy jistě potěšil fakt, že měli všichni vstup zadarmo. Spousta z nich včetně mě se kapele odměnila aspoň tím, že na místě zakoupila jejich nově vydané výběrové best of 2C Doga: Rock Ride.

Booters dobře nastartovali večer

Jako první kapela zahráli Booters, kteří fanoušky velmi dobře nastartovali svými akustickými songy. Bylo to povedené zahájení večera: i oni měli mnoho posluchačů a po každé skladbě se oval nepřeslechnutelný aplaus.

Možná přijde i…Mikuláš

Pořadatelé také vymysleli na zpestření programu různé soutěže. Velký ohlas měla štafetová rychlostní soutěž v pití piva na čas. Izziho parta tentokrát nevyhrála, ale bylo to o fous. Jako další zpestření byla návštěva Mikuláše, anděla a čerta. Čert měl s sebou „knihu hříchů přímo z pekel“, a světe div se, mnoho návštěvníků v ní bylo zapsáno. Hříšníci se museli vykoupit básničkou, jinak by je čert odnesl do pekla. Vše dobře dopadlo a všichni mohli v klidu dopít lahodný mok z Lužinského pivovaru v podobě piva Lužinský Jantar nebo novinky, speciálu Beerstriker.

Doga unplugged: déle nehrané písně, Dogaclan na dosah ruky a přídavek od 4 Non Blondes

Po všech atrakcích nastala očekávaná chvíle, kdy nastoupila Doga na pódium. Jejich vystoupení v Lužinách bylo v unplugged formě, pročež Izzi provětral svou krásnou akustickou kytaru. Doga pro takových příležitostech hraje i písničky, které posluchač jinde neuslyší, například mou oblíbenou skladbu Máš vůni tequily.
Na vystoupení dorazila většinová část tzv. Dogaclanu, což je uskupení nejvěrnějších fanoušků kapely. Hned na začátku vystoupení Izzi vyzval fanoušky, aby k němu přišli co nejblíže, takže po celé vystoupení měl těsně před sebou v prvních třech řadách hlavně nejvěrnější krásné fanynky.
Doga předvedla bezchybné vystoupení, po kterém se jim dostalo takových ovací, že museli ještě jednu skladbu přidat. Bylo pro mě překvapením, že jako nášup si Izzi vybral skladbu od 4 Non Blondes – What’s Up! Byla to pecka.

Nezapomnělo se ani na charitu

Na akci probíhala tombola v režii Pivovaru Lužiny, jejíž výtěžek putoval, jak je již tradicí, na konto Nadace Hemojunior. Členové Dogaclanu se rozhodli zorganizovat také sbírku nazvanou Vánoce pro Nelinku – pro dívku, která je trvale na vozíku. Na tyto účely rádi přispěli všichni účastníci večírku.

Foto: Standa Vybíral, text: Standa Vybíral, Sylva Kaplanová