Zemřel bubeník Neil Peart, spoluhráči vyzvali k podpoře výzkumu léčby

Neil Peart

Ve věku 67 let odešel na věčnost bubeník Neil Peart, známý z kanadské art rockové kapely Rush. Smutnou událost potvrdil mluvčí rodiny. Peart patřil k nejuznávanějším rockovým bubeníkům a mnoho dalších jich ovlivnil.

Pearta déle trápily zdravotní problémy

Neil Peart bojoval poslední tři a půl roku s nádorem mozku a 7. ledna zemřel v Santa Monice v Kalifornii. Z kapely odešel už v roce 2015 kvůli zánětům šlach a z nich vyplývajícím chronickým bolestem. Následujícího roku kapela ukončila koncertní činnost kvůli zdravotním problémům jednotlivých hráčů.

Bubeník i textař

Neil Peart, zpěvák a baskytarista Geddy Lee a kytarista Alex Lifeson se dali dohromady v roce 1974 pod názvem Rush. Díky svému vynikajícímu hráčskému umění – každý z nich byl virtuosem na svůj nástroj – a zajímavým, hlubokým textům s literárními a filozofickými tématy se stali jednou z ikon art rocku. Texty měl na starosti právě Neil Peart. Jedním z vrcholů koncertu se pak obvykle stávala jeho dlouhá, propracovaná bubenická sóla.

Podpora výzkumu léčby rakoviny jako vyjádření soustrasti

Geddy Lee a Alex Lifeson vyzvali na sociálních sítích fanoušky, kteří jim chtějí vyjádřit soustrast, aby ve jménu Neila finančně podpořili výzkum léčby rakoviny prostřednictvím organizace dle svého výběru.

Text: Sylva Kaplanová, foto: facebookový profil Rush