Destruction zasadili tvrdý thrashový úder plzeňskému KD Šeříková

Destruction, Plzeň, KD Šeříková, 2020

Turné s názvem Thrash Alliance 2020 ve složení Destruction, Legion of the Damned, Suicidal Angels a Final Breath zahrnulo i dvě města u nás – Uherské Hradiště ve středu 26. února a o den později Plzeň. Právě západočeský koncert jsme navštívili.

Základ večera položili Final Breath z Německa

Německá stálice thrash metalu Final Breath se přihnala na pódium Šeříkovky jako první. Valná většina návštěvníků teprve přicházela do klubu v průběhu jejich krátkého setu, do kterého se však vešlo něco ze všech čtyřech studiových alb. Ke konci se jim povedlo rozhýbat řadu thrasherů před pódiem, a základ tohoto velkolepého večera byl definitivně položen poté, co dozněl poslední song jejich setu s názvem To Live and to Die.

Suicidal Angels si neberou servítky ohledně válek

Koncert řeckých Suicidal Angels se nesl téměř ryze ve válečném duchu. Nasvědčoval tomu už úvodní song Endless War, na který navazoval ten další – Capital of War, před kterým frontman Nick Melissourgos označil pro tento večer Plzeň za „hlavní město války“. To už to v prostorách KD Šeříková vířilo mohutným circle pitem, což Nick mnohdy gestikulací vyžadoval, a odpověď na sebe nikdy nenechala dlouho čekat. Svůj setlist postavili Suicidal Angels především na nové desce Years of Aggresion, a stejně jako na předminulém Winter Masters of Rock, byl i tentokrát jejich posledním song Apokathilosis.

Nový materiál do svého setu zakomponovali i Legion of the Damned

Předposlední kapelou večera byla nizozemská thrashdeathová pětice Legion of the Damned. Jejich koncert byl zkrátka a dobře úžasně rychlou metalovou smrští, která bez zdlouhavých slovních projevů sypala jeden song za druhým. Tomu odpovídala i situace pod pódiem, kdy bylo prakticky nemožné vydržet pár vteřin na jednom místě, všude se intenzivně moshovalo. A stejně jako Suicidal Angels, i Legion of the Damned se vyšvihli s novou tvorbou. Z nové desky Slaves of the Shadow Realm došlo postupně na songy Palace of Sin, Slaves of the Southern Cross a The Widows Breed.

Destruction začali známými vypalovačkami a vyslali jasný vzkaz politikům

A přišel čas na headlinera. Lehčí technické potíže zpozdily začátek koncertu Destruction o pár minut, nešlo ale o nic závažného. Rázem se na pódiu objevili frontman Schmier, kytaristé Mike a Damir, za bicími se zjevil Randy a celé to spustili titulní skladbou nového alba Born to Perish, které vyšlo minulý rok. Hned za ní následovala starší věc Nailed to the Cross. Randy si dál krátké sólo a brzy poté odkázal Schmier všem zkorumpovaným politikům a vyšším mocím skladbu Rotten.

Dvojice kytar Destruction opravdu prospěla, fanoušci si vyprosili přídavek

Největší hitovce této německé legendy s názvem Thrash Till Death stála v závěsu klipovka Betrayal, kterou Destruction hráli poprvé naživo minulý rok na festivalu Brutal Assault. Prostor k sólu dostala i nová akvizice minulého roku – švýcarský kytarista Damir Eskić. Nutno říct, že přítomnost dvou kytar je u těchto veteránů opravdu znát a jejich nové album se setkává s velmi pozitivními ohlasy. Před vypalovačkou Bestial Invasion poděkoval Schmier všem přítomným za podporu metalové muziky, která nás všechny spojuje, a vyjádřil svůj obdiv tomu, že tento fenomén přitahuje jak mladší, tak starší generace. Mohutné skandování davu „Destruction! Destruction!“ vybouřilo headlinera tohoto večera ještě ke třem přídavkům.

Kdo se nechtěl mačkat před pódiem, mohl sledovat dění z pohodlí balkonu

Účast byla v Plzni poměrně hojná a husté zástupy metalistů před pódiem vytvořily pro všechny kapely skvělou atmosféru. Strategicky výhodnou se ukázala být i možnost sledovat koncert z balkónu naproti pódiu, což jistě přišlo vhod těm, které řádění v kotli zmohlo. Poděkujme tedy pořadatelům za tento skvělý thrashmetalový večer.

Text: Mates Šimek, foto: Martin Hanáček

Author