Arakain v Liberci: Jsme zapálený, okouzlený, předurčený poskládat střípky v duši…

Arakain, Honza Toužimský a Zdeněk Kub v Clubu Warehouse, Liberec

Koncertní premiéru po koronavirové pauze má za sebou také kapela Arakain. Pro svůj první koncert turné Open Air Tour si vybrali pohostinnost libereckého klubu Warehouse a přilehlých venkovních prostor.

Konečně můžeme na koncerty

Arakain patří ke kapelám, které se rozhodly nesedět s rukama v klíně a začít koncertovat, jak jen to bude možné. Již uvolnění nařízení ministerstva zdravotnictví pro koncerty o kapacitě 500 osob znamenalo, že kapela může vyjet na turné. Aktuálně platné uvolnění pro 1000 osob znamená, že se můžeme těšit i na koncerty o větším počtu návštěvníků.
Všichni, kdo se sešli před Warehousem, by jistě bez výjimky potvrdili, jak jsou rádi, že mohou zase vyrazit na koncert, setkat se tam s přáteli, které déle neviděli, dát si pivko, a především pak řádit pod pódiem – tedy že je v jistém slova smyslu svět zase aspoň trochu v pořádku. I kapela se na živé hraní a osobní kontakt z pódia s fanoušky jistě těšila.

„Jsme to my, kdo chce zbourat to prázdno v lidech…“

Setlist byl mírně pozměněn, oproti třem odehraným koncertům jarního turné Jekyll & Hyde je v něm méně nových písní – ty si Arakain „šetří“ na podzim, kdy turné k aktuální stejnojmenné desce pokračuje. Přesto se do programu vešly nové skladby jako Hathor, klipová Kompromis či singl Dnes ještě ne. Došlo i na klasiky jako Kolonie termitů, Magor či textově silnou To jsme my, která ve svých básnických obratech shrnuje, kým se mnohý z nás, ať již na pódiu, nebo pod ním, cítí být. „Trojpřídavek“ vyskandovaný známým „co je, co je – co je, co je, co je?!“ obstaraly písně Proč, Paganini a Apage Satanas, při níž se kapela loučila a mnozí z nás už v myšlenkách vyhlíželi další koncert Arakainu.

Moravská premiéra turné již příští týden

V létě jich naštěstí nebude málo. Turné kapelu zavede příští týden poprvé na Moravu – v pátek a sobotu odehraje Arakain vystoupení ve Valašském Meziříčí a v Daskabátu u Olomouce. Na tento koncert se ještě více těší milovníci Jacka Danielsekoncert se koná ve venkovním areálu Jack’s Cowhouse, klubu zařízeného právě v duchu tohoto kultovního nápoje.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Pavel Novák

Author