Arakain a Jerem.I ve Valašském Meziříčí a v Daskabátu: turné zavítalo na Moravu

Jerem.I

Po zrušeném jarním turné 2020 skupiny Arakain právě probíhají komornější akce téhle české metalové stálice, která obráží řadu kultovních letních parketů a amfiteátrů. V pátek 3. července zavítali do Valašského Meziříčí a o den později do Daskabátu spolu s brněnským supportem Jerem.I.

Jerem.I plní změn

Odpolední „mordor“ nad místním amfiteátrem naštěstí dvě hodiny před začátkem akce vystřídalo modré nebe, a fanoušci tak mohli zaplnit prostory letního kina ve Valašském Meziříčí. Nástup předskokanů po tříměsíční pauze byl plný změn. Jerem.I mají nového bubeníka Jana Medunu (Anacreon). Ten ale bohužel těsně před akcí oznámil indispozici v podobě zánětu ruky, a nemohl si tak vychutnat premiéru v téhle partě již nyní. Z tohoto důvodu museli Jerem.I využít studiové nahrávky bubeníka. Další změnou je nový zpěv, o který se od nynějška stará Pavel Kunčík (ex Eight GT Core, Marilyn Manson unmasked tribute, Infraction). Myslím, že tyto změny – ve srovnání dle mého loňského poslechu kapely na festivalu Rock Heart v Moravském Krumlově – celé sestavě prospěly a produkce Jerem.I měla od začátku šťávu a šmrnc. Tihle brněnští matadoři právě vypustili i své EP Vol. 2 – 2020 na velmi pěkném a netradičním USB nosiči, které kvůli změnám v sestavě přehráli znovu s novým zpěvem.

Arakainu to i po téměř čtyřiceti letech na pódiu skvěle šlape

Chvíli po jednadvacáté hodině večerní nastoupil „na plac“ Arakain se svým našlápnutým setem. Ten momentálně tvoří zejména známější pecky: Kolonie termitů, To jsme my, Marat, Magor, Farao, Černý koně a mnohé další, z novějších Adrenalin, v přídavku pak Proč, Paganini a naprostá závěrečná klasika Apage Satanas. Na novou desku se v setlistu pamatovalo třemi skladbami (otvírák Dnes ještě ne, Kompromis, Hathor). Musím uznat, že i po téměř čtyřiceti letech na pódiu jim to sakra šlape. Tímto chci i poblahopřát jedinému zakládajícímu členovi v současné sestavě, kytaristovi Jiřímu Urbanovi, který o dva dny později oslavil 61. narozeniny.

Stejná dvojice kapel společně projede desítku měst na podzim na turné Jekyll & Hyde, které začne 25. září v Kozojedech na Plzeňsku. Během tohoto turné také uslyšíme mnohem více z aktuální stejnojmenné desky.

Text: Sylva Kaplanová a Jiří Kunčík, foto: Petr Dio a Jiří Kunčík