Nový druh tropického jedovatého hada byl pojmenován po frontmanovi kapely Metallica

James Hetfield, Metallica

Když se řekne hadi a rocková či metalová muzika, napadnou nás nejspíš jména jako Slash, Alice Cooper nebo proslulé eponymní album Metalliky, přezdívané Black Album. Trefa do…černého. Nově objevený druh hada totiž ponese slavné příjmení frontmana této ikonické kapely.

Metalový muzikant navždy v přírodovědných knihách

James Hetfield je dlouholetou vůdčí osobností dnes již legendární skupiny Metallica. Nyní však bylo jeho jméno zvěčněno i v úplně jiné oblasti. Tým vědců v čele s doktorem Luisem Ceriacem nazval nově objevenou africkou zmiji Atheris hetfieldi.

Metalisté mezi vědci vzdali poctu svému idolovi

Plaz, kterého dr. Ceriaco a jeho tým objevili, žije na ostrově Bioko v Rovníkové Guinee a může mít až půl metru. Jedná se o první nově objevený druh hada v této oblasti po více než sto letech. „Já i moje kolegyně Mariana Marques jsme již od mládí velkými fanoušky Metalliky a Jamese Hetfielda,“ vyprávěl přírodovědec pro časopis Metal Hammer. „Chtěli jsme se mu tímto odvděčit za všechnu tu dobrou energii, kterou na nás jejich muzika přenesla v soukromém i pracovním životě. Také si myslíme, že záhadný a cool vyhlížející jedovatý had žijící v blízkosti sopky ztracené uprostřed tropického lesa se k metalu celkem hodí. A kromě toho – pojmenovat nový druh po někom jako James zvyšuje povědomí, které je potřebné pro studium různorodosti druhů a terénní průzkumy. Závodíme s časem v otázce vymizení značné části světové biodiverzity: mnohé druhy mohou úplně vyhynout dříve, než zjistíme, že vůbec existovaly.“

Vypadá Hetfield jako drak?

Atheris hetfieldi, tedy ateris Hetfieldův, má hlavu trojúhelníkového tvaru a šupiny, které evokují vzhled draka. Tímto svým netradičním vzhledem frontmana Metalliky prý také připomíná. Otázkou je, jestli si to myslí i mnohé fanynky kapely, které Jamese Hetfielda vnímají jako přitažlivého muže.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Miloš Milosfoto Hlaváček

Author