Kytarista kapely Citron Pavel Hanus rozjíždí sólo projekt a ukazuje svou novou hudební tvář

Pavel Hanus

Pavel Hanus, člen legendární ostravské kapely Citron, se nám představuje ve zcela novém světle. Ke své mateřské kapele přidává i vlastní projekt, kde ukáže nejen své instrumentální dovednosti, ale také pěvecké umění.

Pocta Yngwiemu Malmsteenovi

na začátku prosince spatřil světlo světa nový klip Pavla Hanuse ke skladbě Rising Force od známého švédského kytaristy Yngwieho Malmsteena. Právě Malmsteen byl a stále je jedním z kytaristů, kteří Pavla v jeho začátcích inspirovali. Tímto klipem chce svému idolu vzdát hold.

Pavel Hanus se představí i jako zpěvák

Fanoušci Pavla Hanuse, kteří ho znají především jako multiinstrumentalistu, se mohou tentokrát těšit i na jeho zpěv. Však i v Citronu spolu s Jirkou Rainem (zároveň frontman kapely Sebastien) předvádějí svůj pěvecký um v podobě vokálů, takže za mikrofonem není Pavel žádný nováček. Nyní si tedy troufnul skladbu nazpívat po samotném Joe Lynn Turnerovi.

Klip z uhelných kališť

Videoklip se natáčel v „krajině razovite“, a to na Karvinsku, přímo na uhelných kalištích. Prostředí tak dodá klipu i jakousi temnou a záhadnou atmosféru.

 

O.P.E.R.A jde do Betléma v rockovém hávu

Videoklip je taková malá předzvěst toho, co tento rodák z Havířova připravuje rozjet během příštího roku. Kromě vystupování s Citronem, Tanjou a projektem Bohemian Metal Rhapsody by chtěl, pokud to současná koronavirová situace dovolí, vyjet na pár koncertů se svoji doprovodnou kapelou O.P.E.R.A. Nenechte se však názvem zmást, nejedná se o žádné operní árie. Název vznikl z počátečních písmen jednotlivých členů kapely. Projekt se zrodil v ZUŠ Bohuslava Martinů v Havířově, kde Pavel pedagogicky působí. Než se však kapela představí naživo, vypustili před Vánoci nové video, koledu Půjdem spolu do Betléma, kterou Pavel se svými žáky předělal do rockového aranžmá.

 

Vlastní tvorba i slavné covery

Kromě vlastní instrumentální tvorby, především z jeho posledního alba MCMLXXXVII, se můžou fanoušci na koncertech těšit také na pár coverů, např. Scarified od Racer X, ale také zpívané věci, jako například klasika Child In Time od Deep Purple.

Speciální dárek na Štědrý den

Tento energický kytarista chystá ještě jedno překvapení. Posledním letošním videem je skladba La Catedral od paraguayského skladatele Agustína Barriose. Tam poznají fanoušci Pavla s klasickou kytarou s rockovým doprovodem. Premiéru videa si Pavel nechal na Štědrý den, takže první dárek v podobě jeho nového videoklipu jste si mohli rozbalit už před štědrovečerní večeří.

Text: Ema Moravcová, foto: archiv Pavla Hanuse, video: YouTube.com