Díky nové desce mistrů melodického hard rocku W.E.T. nebude začátek roku šedivý a fádní

W.E.T.

Dnešní elektronická doba díky rozvoji technologií a online komunikace umožňuje muzikantům využívat svůj čas daleko efektivněji. To přeje tzv. superkapelámprojektům sdružujícím renomované muzikanty, kteří si odskočili na malou „zdravotní“ dovolenou ze svých domovských kapel. Jedním z takových uskupení je hardrocková sestava W.E.T., která nyní ohlásila nové album.

Založení: Dva členové projektu napsali písně pro třetího

Podnět k založení W.E.T. dalo hudební vydavatelství Frontiers Records v roce 2008, když oslovilo své chráněnce Erika Martenssona a Roberta Sälla s prosbou, aby každý z nich napsal 6 písní na hudební album pro zpěváka Jeffa Scotta Soto. Ani jeden z hudebníků nelenil, a album sestavené z výběru jejich písní již o rok později spatřilo světlo světa. Projekt, stejně jako jeho první deska, dostal název W.E.T. To jsou počáteční písmena názvů kapel, ve kterých trojlístek hlavních muzikantů působil – Work of Art (Säll), Eclipse (Martensson) a Talisman (Soto).

Oklepali zbytečné pozlátko a třpytky z osmdesátkové a devadesátkové muziky

„Bohem“, kterého W.E.T. vzývají, je melodický hard rock. Muzikanti oklepali zbytečné pozlátko a třpytky z melodických rytmů osmdesátých a devadesátých let, a na jejich základě vytvořili moderní, současné album. Melodické vypalovačky, poutavé balady (Comes Down Like Rain, One Day At The Time, If I Fall), Sotův zastřený, naléhavý hlas a exkluzivní kytarová sóla tvoří velmi návykovou směs, která oslovila tisíce fanoušků po celém světě.

 

Moderní melodický hard rock pro 21. století

O tom, že jak muzikanty, tak jejich fanoušky tahle muzika nepřestává bavit, svědčí další dvě vydaná studiová albaRise Up (2013) a Earthrage (2018). W.E.T. se skutečně podařilo vytvořit moderní melodický hard rock a potvrdit, že tento žánr má své místo i v hudebním světě jednadvacátého století.

 

Vydání v lednový den s magickým datem

Ve čtvrtek s magickým datem 21. 1. 2021 se tedy dočkáme v pořadí již čtvrtého studiového alba skupiny W.E.T. Ponese název Retransmission a bude obsahovat 11 písní. Kromě zmiňovaného autorského trojlístku se na něm podíleli Magnus Henriksson (sólová kytara), Andreas Passmark (basová kytara) a Robban Bäck (bicí). Na malou ochutnávku v podobě pilotního singlu Big Boys Don’t Cry vás můžeme pozvat již nyní. Píseň opět těží z kvalit vokálů Jeffa Scotta Soto i Roberta Salla a ostře nabroušených kytarových riffů. Začátek nového roku nakonec možná nebude tak šedivý a fádní, jak se původně zdálo. Tedy alespoň pro milovníky melodického hard rocku.

Text: Magda Šotolová, foto: archiv kapely, video: YouTube.com