Co se děje v Sonu, když se nesmí hrát: dosavadní dokonalost se ještě vylepšuje

Brněnský klub Sono Centrum

Špičkový brněnský klub Sono Centrum během nucené pauzy nespí a činí úpravy, aby mohl diváky později přivítat v takřka dokonalém stavu. Již při otevření proslul svou výbornou akustikou, nyní jde ještě dále.

Nové koncertní křídlo Steinway

Sono musí nyní, stejně jako ostatní kluby u nás, navenek mlčet. Uvnitř se ale stále něco děje. Již déle se zvažovala výměna klavíru. Od nynějška na pódiu stojí nové koncertní křídlo od slavné firmy Steinway & Sons, model B-211. Současná situace sice není vstřícná vůči nákladným investicím, společnost Steinway Piano Gallery Plzeň Drnek Piana Sonu ale umožnila dlouhodobě klavír využívat.

„Jsme asi jediným soukromým klubem, který disponuje takovým vybavením. Staré křídlo bylo naší slabinou, omezovalo nás i externí promotéry v bookingu opravdových špiček jazzové nebo klavírní hudby. Nynější model by měl vyhovovat takřka všem předním pianistům,“ nadšeně vypráví produkční klubu Dan Giač.

Úpravy pro živější charakter zvuku

Sono je také synonymem perfektního zvuku. Nyní se chystají některé další úpravy, které zvuk v sále posunou ještě dále. Jejich účelem je dodat zvuku trochu živější charakter.

„Při stavbě jsme se snažili o to, aby zvuk, který posluchači slyší, co nejvěrněji odrážel charakter jednotlivých nástrojů. Výsledek ovšem je občas až příliš studiový. Nyní provádíme studie, zvažujeme jiné řešení podlahy a instalaci středobasových pastí ke stropu klubu, abychom zvuku dodali více přirozenosti,“ vysvětluje změny majitel klubu Jiří Štopl.

Kéž už brzy budeme moci vstoupit

I interiér se dočkal některých vylepšení. V nedávné době došlo k rozšíření světelného parku, přibyly zvukové vykrývky jednotlivých míst nebo se změnil navigační systém. Vše se tedy připravuje tak, aby koncerty v Sonu byly ještě lepším zážitkem než doposud. Snad už bude klub moci, stejně jako všechny ostatní v republice, otevřít své brány.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda