Insania si v Placatém světě střílí z konspiračních teorií

Insania /poskytnuto Smile Music Records

Insania nedávno vydala album GRRRotesky a v novém singlu a klipu Placatej svět si bere na mušku současné „moderní“ teorie o vzniku světa a jeho fungování, které ale nemají pevný odborný základ a působí spíše pochybně.

Kdo (ne)pochází z opice

„K písničce Placatej svět nás inspirovali stoupenci teorie o placaté Zemi a kreacionismu, které v 21. století slaví svůj grrroteskně triumfální návrat, a další zábavné konspirační teorie. Hodně zásadní munice jsme taky posbírali ze slavného projevu pana Hájka, tiskového mluvčího exprezidenta Klause, nazvaného ‚Já nepocházím z opice‚. A s napětím jsme hltali články v médiích o neohrožených hrdinech, co se vydali z Evropy na kocábce hledat konec světa, aby dokázali, že Země je placatá. Děkujeme! Vaše oběť nebude zapomenuta,“ uvádí k písni Placatej svět sama kapela.

Cyberolas se zdál jako ideální volba pro režii a kameru

Druhý klip z alba GRRRotesky vznikl pod vedením režiséra a kameramana Cyberolase na základě scénáře, který napsal společně se členy kapely. Insania oslovila Cyberolase proto, že jim díky svému trikovému filmařskému rukopisu připadal ideální pro klip k písničce, která má komický a parodický potenciál. Cyberolas dodal klipu své nápady a skeče, a výsledek můžete již nyní zhlédnout na YouTube.

Červený a černý vinyl

A květen přináší u Insanie ještě jednu novinku. Album GRRRotesky, které vyšlo 25. února 2022 na CD, bylo vydáno 1. května i na červeném a černém vinylu a také digitálně ve vydavatelství Smile Music Records.

Text: Sylva Kaplanová, foto: poskytnuto Smile Music Records, video: YouTube.com