Fajtfest si opět užil moshpitu i další festivalové divočiny

Moscow Death Brigade/foto: Jakub Smolík

13. ročník hardcore/metalového festivalu Fajtfest je za námi. V minulém týdnu tento festival proběhl ve Velkém Meziříčí na Fajtově kopci. Byla to jízda od začátku do konce a my se s vámi teď podělíme o report a fotky z prvních dvou dní festivalu.

Středa v režii Klubovny

Pro nedočkavé fanoušky začal program Fajtfestu již ve středu. Středeční program byl v režii Klubovny, která měla na festivalu i svůj stánek společně s Die Hard Prague, u kterých jste se mohli nechat ostříhat v barbershopu či se nechat potetovat. Ve stánku byl k zakoupení jejich merch a mohli jste se tu potkat s celou Klubovna crew.

Depression Island málem zbourali Skibar

Během večera se představily čtyři české kapely, které zahrály v místním mini Skibaru. Jako první se na pódiu ukázali brněnští hardcore metaloví Filthyminds, kteří fanoušky přivedli rychle do varu. Další kapelou večera byli místní deathmetaloví Bad Victim, kteří přinesli kapku tajemna a frontman kapely Milan se objevil v masce, ze které až přecházel mráz po zádech. Pražští deathmetaloví Diligence se zpěvačkou Dahlien vystoupili jako další a předvedli parádní set, při kterém to v publiku vřelo. Závěr večera připadl na post-metalcore/hardcoreovou kapelu Depression Island, která svým energickým vystoupením málem zbourala celý Skibar. Moshovalo se už od začátku setu, bar praskal ve švech. Kdo tohle vystoupení ve Skibaru neviděl, o hodně přišel.

Pod pódiem se řádilo od začátku

Ve čtvrtek odstartoval oficiální program festivalu. Jako první se představila britská čtyřčlenná beatdownová kapela s názvem Final Words. Další kapelou v pořadí byli domácí deathmetaloví Anime Torment. Před pódiem to začínalo vřít, moshovalo se a proběhla i první wall of death. Pražská nu-beatdownová partička No Face No Case předvedla na pódiu energickou show. Před pódiem se to mlelo již od začátku, ale až při No Face No Case to dostalo pořádné grády. Němečtí The Tex Avery Syndrome s frontmankou kapely Laurou se na pódiu předvedli jako další; škoda že kapele počasí nepřálo a začalo pršet, jinak by si fanoušci určitě užili jejich vystoupení mnohem více.

Nový projekt Tchert měl premiéru

Když se počasí celkem umoudřilo, přišel na řadu projekt Toma Rothschilda (Skywalker) a Jakuba Hlaváčka (Silent Generation) pod názvem Tchert. Na Fajtfestu to byla jejich premiéra, která stála opravdu za to. Dalšími Němci na pódiu byli metalcoreová kapela The Oklahoma Kid. Kluci zahráli nejen staré songy, ale i nové z alba, které vydali před měsícem. Na jevišti je vystřídala afroamerická kapela Zulu z Los Angeles. Ti předvedli vystoupení plné energie, které ale netrvalo dlouho.
Příval energie přinesli na stage Moscow Death Brigade. Tato ruská maskovaná formace hrající mix hardcoru, rapu či techna nazývá svůj styl „circle pit hip-hop“. Vystoupení bylo svižné, roztančilo každého přítomného fanouška pod pódiem. Předali nám i své poselství proti rasismu a válkám.

Deez Nuts platili za jednu z hlavních hvězd večera

Fanoušci po skončení MDB neopouštěli své místo, jelikož teď měla přijít na řadu jedna z hlavních hvězd večera – Deez Nuts. Tato australská punk/hardcoreová kapela v čele se zpěvákem JJ Petersem vlétla na stage a začala rozdávat svou energii. Po chvíli kapelu postihly technické problémy (výpadek zvuku a mikrofonů), kvůli kterým musela být show pozastavena. Naštěstí netrvalo dlouho a koncert mohl pokračovat. Byla to pořádná jízda až do konce. V davu se moshovalo, probíhal circle pit i wall of death a nechyběl ani crowdsurfing. Čtvrteční závěr večera patřil Knocked Loose. Tato punk/hardcoreová kapela z amerického Kentucky pokračovala v parádní jízdě. Závěr dne, jak má být.

Text: Vendula Smolíková, foto: Jakub Smolík

Author