Vypsaná fiXa ve vyprodané Lucerně: opravdu velké Kusy radosti

Vypsaná fiXa, Michal Márdi Mareda/foto: Petr Hanč
Dva dny před Štědrým večerem se Vypsaná fiXa vrátila po pěti letech do Velkého sálu Lucerny. Veslovalo se a ruce nad hlavami diváků každou chvíli nesly toho či onoho fanouška.

Vypsaná fiXa počkala na fanoušky

Jako předskokana si kapela vybrala sólistu Wóďu, který je doprovázel na turné k nové, již desáté řadové desce Kusy radosti. Wóďa s akustickou kytarou připravil fanoušky na hlavní hvězdy večera. Jejich nástup na pódium se trochu oddaloval, aby se dostalo na všechny příchozí, kteří ještě čekali ve frontě u vstupu. Důvod? Beznadějně vyprodaná pražská Lucerna. Přístupu kapely si ceníme, ne každý by to udělal – někdy se stává, že se začne hrát podle harmonogramu a návštěvníci se ne vlastní vinou ještě štosují u vstupu.

Průlet celou kariérou

Po krátkém čekání dorazila tedy „FiXa“ konečně na pódium a odstartovala skvělý dvouapůlhodinový setlist. Začátek koncertu patřil nové tvorbě z aktuální desky, a pak už následoval „průlet“ celou jejich kariérou. Došlo například na skladby Kusy radosti, Kouřící miminko, Už dlouho nemluvíš, Fortuna či Antidepresivní rybička. Během poslední jmenované skladby si skoro celá Lucerna dřepla na zem a někteří i „veslovali“. Během skoro celého koncertu se surfovalo na rukou davu, a je pravda, že členové security měli občas napilno s chytáním fanoušků. Silný zážitek přišel ve chvíli, kdy se nad hlavami přítomných objevil fanoušek Ondrachlapec na vozíku, velký příznivec české hudební scény, který si na kola vozíku nechává vyrábět kryty se jmény a logy svých oblíbených kapel. Fanoušci ho zvedli i s vozíkem a na rukou davu ho donesli přes celou Lucernu až před pódium.

Děkujeme a vyhlížíme další koncerty

Atmosféra, která na tomto koncertu panovala, byla opravdu neskutečná, a jiná určitě nebude na koncertech nadcházejícího turné. Vyvrcholením sezóny bude určitě vystoupení na letošním festivalu Rock for People.

Termíny turné – Vypsaná fiXa, support Wóďa:

10.02.2023 Bratislava – klub Randál
10.03.2023 Čáslav – hotel Grand
17.03.2023 Tábor – Palcát
18.03.2023 Havlíčkův Brod – OKO
25.03.2023 Zlín – Masters of Rock Café
31.03.2023 Plzeň – Žebřík 2022 – Depo 2015
01.04.2023 Ústí nad Orlicí – KD
07.04.2023 Teplice – Knak
14.04.2023 Valašské Meziříčí – M Klub

Text a foto: Petr Hanč