Heaven Shall Burn spolu s Trivium téměř zbořili pražské Forum Karlín

Heaven Shall Burn/foto: Petr Hanč

Pořádnou nálož metalové energie dostali všichni, kdo se v neděli 22. ledna přišli bavit na pražský koncert metalových veličin Heaven Shall Burn, Trivium, Obituary a Malevolence.

Program odstartoval s groove metalovými drsňáky Malevolence

Počasí v tento den zrovna nepřálo, tudíž ještě nějakou tu hodinu před otevřením vstupů nebylo moc znát, že se v Karlíně chystá pořádně našlapaný metalový mejdan. Ovšem už během setu groove metalových Malevolence byla plocha před pódiem celkem hustě zaplněná. A věci se daly celkem rychle do pohybu – frontman Alex Taylor opakovaně vybízel fanoušky k tomu, aby rozjeli moshpit, mnozí se nenechali dlouho pobízet. Tomu dopomáhaly i masivní a hutné kytarové riffy a místy až hardcoreové tempo skladeb. Alex též vyzdvihl ostatní tři aktéry tohoto večera a poděkoval všem za podporu metalu a živých koncertů.

Obituary zařadili do svého setlistu novou tvorbu z letošní desky

Veteráni Obituary, kteří příští rok oslaví 40 let od svého vzniku, přijeli do Prahy s novou deskou Dying of Everything, která vyšla teprve v polovině ledna. A opět jsme byli svědky poctivé deathmetalové řezničiny, kdy kapela bez sáhodlouhých projevů nebo slovních hříček valila jeden song za druhým. Bratrská dvojice John a Donald Tardy spolu s kytaristou Trevorem Peresem, kteří jsou spjati s Obituary od úplných začátků, stále razí cestu neohrožené skvadry, na které se zub času téměř nepodepsal, a důkazem toho bylo i jejich povedené vystoupení v Karlíně. Svůj set však obohatili o řadu známějších skladeb z 90. let, která byla dosud nejplodnějším obdobím těchto floridských sympaťáků.

Koncert Trivium se proměnil v jednu velkou šílenou jízdu, fanoušci řádili jako zběsilí

Stačilo se jen letmo rozhlédnout po sále, kde značná část přítomných stála vybavená merchem metalcoreových hvězd Trivium, a hned bylo jasno, že tohle bude pořádně živá párty. Po intru, které obstarala skladba Run to the Hills od Iron Maiden, odhalila opona pódium s výrazně barevnými kulisami. Po obou stranách na fanoušky zíraly dračí sochy, dračí hlava zdobila i štít před bicí soupravou. To korespondovalo s dosud posledním albem In the Court of the Dragon z roku 2021. Frontman Matt Heafy a spol. na fanoušky vlétli s dvojicí vypalovaček Rain a Amongst the Shadows & the Stones, skladba Sever the Hand se zde dočkala živého debutu. Matt často hecoval fanoušky k tomu, aby se pořádně rozhýbali, a nutno podotknout, že mnozí pařili jako šílení, což parádně dokreslovalo atmosféru, zejména při hromadném skákání do rytmu, zatímco uprostřed sálu téměř neustával moshpit. Došlo i na oblíbený crowdsurfing, tedy jízdu na zdvižených rukou ostatních fanoušků, při kterém se příslušníci ochranky pořádně zapotili. Při skladbě In Waves se ke kapele přidal kytarista Alex Dietz z Heaven Shall Burn. Trivium svůj koncert zakončili údernou skladbou Pull Harder on the Strings of Your Martyr.

Během koncertu Heaven Shall Burn se intenzivně „moshovalo“ i „surfovalo“

Velké finále obstarali metalcoreoví/melodic deathoví Heaven Shall Burn, kteří se u nás zastavili po necelém půlroce od vystoupení na Masters of Rock ve Vizovicích. Úvod obstarala řízná skladba My Heart and the Ocean z dosud poslední desky Of Truth & Sacrifice z roku 2020, poměrně brzy kapela také zahrála svou největší hitovku Hunters Will Be Hunted. V početném zástupu jejich příznivců bylo po celou dobu koncertu pořádně živo. Do předních řad jezdili ve velkém fanoušci, kteří kontinuálně „surfovali“ na rukou ostatních – i zde čekala příslušníky ochranky před pódiem pořádní šichta. Projevů fanoušků se též dožadoval frontman Marcus Bischoff, vždyť co by to bylo za metalový koncert bez pořádného moshpitu? On sám se také několikrát prošel v těsné blízkosti návštěvníků koncertu. Jednu skladbu si s kapelou střihnul Matt Heafy z Trivium, tu předposlední s názvem Forlorn Skies věnoval kytarista Maik Weichert nejmenovanému fanouškovi s tričkem Krabathor, což je dle jeho slov jedna z jeho nejoblíbenějších kapel. Heaven Shall Burn se s fanoušky rozloučili skladbou Tirpitz z již jmenované dosud poslední vydané desky, a to byla tečka za tímto nabitým metalovým večerem, kterému snad ani nebylo co vytknout.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč