Stellaris v novém singlu o kyberšikaně: jen slaboši se schovávají za svého avatara

Stellaris/foto: Jiří Kunčík
V pátek 3. února vydala pražská formace Stellaris dlouho očekávaný single s názvem Avatar, kterým otevírá své nové směřování ve spolupráci s americkým producentem Jonathanem Dolesem z KonKrete Studios LA (Cane Hill, For the Fallen Dreams a další). V loňském roce kapela nasadila vysoké koncertní tempo a představila publiku na předních českých festivalech i zahraničních koncertech své debutové EP Upside Down, vydané právě v roce 2022. V letošním roce se můžeme těšit na debutové album, které se ponese v duchu moderního metalu a obrovského zvuku právě z dílny Jonathana Dolese.

Kyberšikana má jediný výsledný efekt – bolest

Avatar je první vlaštovkou zmiňovaného alba. Kapela v něm vsadila na mainstreamovější přístup v moderním metalu, kde se fanoušci dočkají jak chytlavého refrénu, tak brutálních screamů zpěvačky Nicol. Samotný text se týká problematiky, která je s rozšiřujícím se vlivem sociálních sítí a kyberprostoru obecně bohužel velice aktuální. Jedná se o kyberšikanu, která má sice spousty forem, ale vždy jen jediný výsledný efekt u oběti – bolest.

Pomoci šikanovaným najít v sobě sílu postavit se sami za sebe

Sama kapela si ve svých začátcích kyberšikanou prošla, přičemž zejména Nicol byla chováním těchto agresorů značně zasažena. Nyní tak ve spolupráci s Jonathanem dostala možnost vyjádřit se k tomuto problému (dost explicitně!) – a pojmout Avatara jako formu terapie. Kapela věří, že tento song může pomoci lidem, který se s kyberšikanou potýkají, aby v sobě našli sílu a postavili se sami za sebe. Protože jen slaboši se schovávají za svého avatara.

Text: TZ managmentu kapely, foto: Jiří Kunčík, video: YouTube.com