Vlak Olympic nikde nestaví, ale v brněnském Sonu udělal výjimku

Petr Janda, Olympic/foto: Miloš Milosfoto Hlaváček

V polovině ledna proběhly dva koncerty kapely Olympic v brněnském Sonu, přeložené z prosince. Jedná se o pokračující turné …vlak, co nikde nestaví! k šedesátým narozeninám kapely.

Starší i mladší návštěvníci

Brněnské Sono Centrum se v předvečer obou koncertů zaplnilo fanoušky všech věkových kategorií. Příjemné překvapení čekalo na návštěvníky již u vstupu – nevytvořily se žádné dlouhé fronty, vstup do sálu tedy netrval tak dlouho. Hloučky se tvořily jen u merche kapely.

Zpívalo se, co fanouškům síly stačily

Na začátku koncertu se na pódiu objevil „přednosta stanice“, který koncert zelenou výpravčí plácačkou odstartoval. Nejprve prohlédl pasažéry v sále, a pak dal pokyn k zahájení vystoupení. Plně to vystihovalo název turné …vlak, co nikde nestaví!
Petr Janda a Olympic během téměř dvě hodiny trvajícího vystoupení přehráli vybrané hitovky kapely, nezapomněli přidat ani pár novějších songů. Fanoušci se nenechali zahanbit a zpívali většinu písní s kapelou, co jim síly stačily. Bylo vidět, že texty nejsou cizí ani těm mladším, jiní pravděpodobně zavzpomínali na své mládí, kdy Olympic začínal.

Nasazení by mohla Olympiku závidět kdejaká služebně mladší kapela

Vizuální stránku koncertu ozvláštnily některé zajímavé nápady. Klasikou se již staly světelné a kouřové efekty i obrazovka za kapelou, kde se promítaly obaly alb. V jeden okamžik se zde ale objevil i občanský průkaz Petra Jandy s fotografií z předlistopadové éry, k songu Osmý den nechyběl kalendář. Do setlistu byla zařazena i unplugged část, kde všichni členové kapely hráli na akustické kytary od českého výrobce z Němčiček na Moravě. Závěr? Stálo to za to, a mimochodem, nasazení při hře by mohla Olympiku závidět kdejaká služebně mladší kapela.

Jarní koncerty Respect Tour Olympic 60 v České republice

10. 3.  Svitavy – Fabrika

11. 3.  Hradec Králové – Aldis

12. 3.  Hradec Králové – Aldis

14. 4.  Havlíčkův Brod – KD Ostrov

21. 4.  Hluk – Sportovní hala

22. 4.  Stříbro – Kulturní dům

12. 5.  Tábor – Hotel Palcát

13. 5. Jablonné v Podještědí – Letní open air

Text a foto: Miloš Milosfoto Hlaváček

Author