Powermetalová paráda v MeetFactory: do Prahy přijeli Kamelot

Kamelot, Tommy Karevik/foto: Petr Hanč

Dlouho očekávaný koncert americké powermetalové kapely Kamelot proběhl na Velký pátek v pražském klubu MeetFactory. Naše hlavní město tedy hostilo další zastávku turné Awaken the World Tour 2023, pojmenovaného po novém albu The Awakening. Fanoušci si v rámci tohoto koncertního večera užili také vystoupení švédských symphonic metalových Eleine, tuniských Myrath a německých League of Distortion.

Energický start programu v podání League of Distortion

Před již slušně zaplněným sálem odehrála svůj set německá kometa League of Distortion. Tempo jejich skladeb přímo vybízelo začít se pořádně hýbat. Hodně k tomu přispěl i rázný vokál zpěvačky Anny Brunner, a také její energické vystupování. Při skladbě Rebel by Choice byli všichni fanoušci označeni za rebely, což ochotně akceptovali. Při jiné skladbě se Anna procházela po pódiu v růžovém kabátě, což působilo celkem roztomile. Na konci jejich půlhodinového setu pak pozvala kapela všechny přítomné na pokec ke stánkům s merchem.

Eleine poskytli fanouškům ochutnávku z chystané nové desky

Také Eleine vlétli na pódium ve velkém stylu. Kapela bavila mimo jiné synchronizovaným headbangingem, ke kterému některé melodické pasáže přímo sváděly. Mnozí fanoušci v předních řadách se k nim ochotně přidávali, což kapela ocenila. Zpěvačka Madeleine Liljestam připomněla nové album s názvem We Shall Remain, které vyjde letos v polovině července. Do setlistu byla zařazena první zveřejněná skladba z něj, konkrétně We Are Legion. Takto kapela označila celou komunitu svých věrných fanoušků. Eleine se pak rozloučili skladbou Death Incarnate.

O něco poklidněji pokračovalo dění s Myrath

Následoval lehký žánrový odklon v podobě progresivní pětice Myrath. Mnohé skladby se nesly v poklidnějším tempu, s texty plnými optimismu, dobré nálady a naděje. Zpěvák Zaher Zorgati prozradil, že Praha patří mezi jeho oblíbené destinace, a fanouškům věnoval skladbu Beyond the Stars. Závěr jejich setu tvořila píseň Believer, kterou frontman dle svých vlastních slov napsal v období, jež bylo pro něj hodně těžké. Při ní rozdělil dav na dvě poloviny, které na střídačku zpívaly, což vytvořilo velmi příjemnou atmosféru. Na celé kapele byla vidět dobrá nálada.

Řadu skladeb Kamelot doplnila Melissa Bonny, kapela se k nám chce brzy vrátit

Čas na velké finále byl tu. Kamelot měli k dispozici vyvýšenou zadní část pódia, kde se nacházely bicí, klávesy, a také stojan s mikrofonem pro zpěvačku Melissu Bonny. Ta v řadě skladeb doplňovala frontmana kapely Tommyho Karevika a předvedla, že jí není cizí ani pořádný growling.

Kamelot se uvedli již tradičně skladbou Veil of Elysium. Prim v setlistu však hrálo nové album The Awakening, česky Procitnutí, což má dle slov kapely značit návrat do normální doby. Z této desky se do setlistu vešla čtveřice skladeb, a sice Opus of the Night (Ghost Requiem), New Babylon, Nightsky a One More Flag In the Ground. Tommy využíval též pohyblivou vyvýšenou plošinu v přední části pódia. Při refrénech často nechával fanoušky zpívat místo sebe. Nutno ocenit, že mnozí skvěle znali texty, což přidávalo na dobré atmosféře, kterou kapela i fanoušci společně utvářeli. Prostor ukázat své umění dostali bubeník Alex Landenburg, jenž v kapele působí teprve čtvrtým rokem, i klávesista Oliver Palotai, kteří se vyřádili při svých sólech. Kamelot zakončili večer svým největším hitem Liar Liar (Wasteland Monarchy) a Tommy slíbil, že se k nám kapela má v úmyslu opět velmi brzy vrátit.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Hanč